Vastgoedbedrijf Belgische royals weer kerngezond

Wat als je warm water uit de verbrandingsoven van Vilvoorde niet langer loost in het kanaal, maar opvangt om de wereldberoemde serres en kassen behorende bij de residentie van koning Filipe en koningin Mathilde te verwarmen? Met ideeën als deze heeft de Belgische econoom Geert Noels de Koninklijke Schenking uit de rode cijfers gehaald. Na jarenlange financiële problemen is het ‘vastgoedbedrijf van de koning’ weer gezond.

Het gaat tegenwoordig erg goed met het ‘vastgoedbedrijf van Laken’. Nadat de rekeningen van de instelling jarenlang rood kleurden, was er in 2012 een overschot van €1.094.000. Door besparingen zijn de uitgaven vorig jaar gedaald met 3%, zo is juist bekendgemaakt.  De inkomsten – vooral uit huurgelden en de pacht van jacht of visvangst – stegen dan weer met 16%. Zo verhuurt de Schenking kantoorgebouwen, woningen, sportinfrastructuur en landbouwgronden, en dat vooral in Brussel, de Ardennen en aan de kust.

Achter de schermen is Geert Noels erin geslaagd orde op zaken te stellen. De topeconoom was al langer vertrouweling en economisch adviseur van toenmalig kroonprins Filip, toen hij in 2008 toetrad tot de beheerraad van de openbare instelling. Hij drong erop aan niet langer gebouwen te verkopen om uit de schulden te geraken. Hij vond dat er vooral geïnvesteerd moest worden in duurzame en groene stroomprojecten.



Reacties


Laatste nieuws