Woningcorporatie Portaal snijdt diep in eigen organisatie

Woningcorporatie Portaal gaat saneren. De komende jaren moeten de bedrijfslasten met 20% omlaag worden gebracht om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Oorzaak is de verhuurdersheffing die het rijk de woningbouwvereniging oplegt. Portaal, een grote corporatie in Arnhem (5.800 woningen) en Nijmegen (11.800) moet dit jaar ruim €1 miljoen euro betalen. In 2014 bedraagt de heffing €30 miljoen. Dat bedrag wordt jaarlijks hoger. In 2018 bedraagt de rekening €42 miljoen.

Portaal wil voorkomen dat de huurders die miljoenen moeten ophoesten door middel van huurverhogingen. "We proberen uit alle macht de gevolgen voor onze huurders te voorkomen of in elk geval zo klein mogelijk te houden", aldus de woordvoerder tegen De Gelderlander.

De eerste slachtoffers zijn de 4 directeuren van de regio's Arnhem en Nijmegen, Utrecht, Amersfoort en Leiden. In februari was er nog een carrousel en kwamen Arnhem en Nijmegen onder één leiding. Vincent van Oordt, staat sindsdien aan het hoofd van die organisatie.

De gevolgen van de verhuurdersheffing beginnen ernstige vormen aan te nemen in corporatieland. Welke gevolgen heeft het Woonakkoord dat Aedes en minister Blok sloten nog meer voor de woningmarkt? Op 27 november brengt Building Business alle toppers van alle relevante partijen in een seminar bij elkaar om alle vragen te beantwoorden. Ook bijpraten? Klik HIER om het programma te bekijken of om u aan te melden.



Reacties


Laatste nieuws