Wanneer brandt, na de accountants, de strijd tussen de bedrijfsmakelaars los?

“Strijd tussen de accountants brandt los” was de mooie kop in het Financieele Dagblad vorige week donderdag. Een nieuwe wet, die belangenconflicten tussen klant en adviseur beoogt te voorkomen, verplicht grotere bedrijven eens in de acht jaar van accountantskantoor te wisselen. 

Bovendien mogen de accountantskantoren in de toekomst niet langer advies én controle uitvoeren bij dezelfde klant. Deze wet vloeit voort uit de discussie die na de jongste financiële crisis ontbrandde over de rol en de transparantie van de accountants in het bedrijfsleven. De accountant moet zich voortaan onafhankelijker opstellen. En dat is terecht. Inmiddels is ‘the heat on’ en zijn de eerste AEX-genoteerde bedrijven bezig van accountant te wisselen.

RentReview pleit er al geruime tijd voor om een dergelijke onafhankelijkheid en transparantie terug te brengen in de vastgoedwereld. Vriend en vijand zijn het erover eens dat de waardering van ons vastgoed één van de hoekstenen is van onze economie. En de taxateurs van al ons vastgoed maken deel uit van organisaties waarin controle (taxaties) en advies intens met elkaar zijn verweven.

Gedomineerd door zes grote bedrijfsmakelaars

De vastgoedadvieswereld wordt, net als de accountants, immers sinds jaar en dag gedomineerd door 6 (internationale) bedrijfsmakelaarskantoren, die alle diensten onder één dak hebben, en wiens business model erop gebaseerd is om hun institutionele klanten van al deze diensten gebruik te laten maken. En iedereen die in de vastgoedwereld werkzaam is weet tot welke toestanden dat in de praktijk kan leiden. Over de (interne) conflicten die de taxateurs (controleurs) hebben met de investment-afdeling (de consultants) over de waardering van een portefeuille of een aan te kopen pand, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Maar ook zonder wetgeving is het tijd dat de grotere bedrijven zich gaan afvragen hoe zij kunnen bouwen op daadwerkelijk onafhankelijk advies van hun adviseurs. Bedrijven accepteren doorgaans niet dat hun accountant ook de boeken van hun concurrent controleert. Tegelijkertijd hebben ze er geen enkele moeite mee als hun makelaar ook de adviseur is van hun verhuurder. Niet alleen compliance regels, maar dus ook puur zakelijke overwegingen zouden bedrijven moeten doen afvragen of het misschien niet verstandig is om van hun vastgoedadviseur een zelfde mate van transparantie te eisen als nu (wettelijk) van hun accountants wordt gevraagd. 

Lessen uit de crisis

RentReview is opgericht in 2011, dus na de financiële crisis. En onze bedrijfsvoering is gebaseerd op de lessen die wij uit deze crisis hebben geleerd: de maatschappij van de toekomst vraagt om transparantie. Vandaar dat wij slechts één pet dragen, die van de huurder/ gebruiker. Vandaar ook dat de eerste beursgenoteerde bedrijven zich bij ons gemeld hebben. Net als wij wachten deze bedrijven de wetgeving niet af, maar besloten zelf dat verandering nodig was.

Norbert ter Mors is oprichter/directeur van RentReview



Reacties


Laatste nieuws