Column Nico Rietdijk (NVB): Hoogste tijd

Het was al langer zichtbaar, maar nu wordt het gevestigd in een rondgang door de sector en berekeningen van het FD. Nederlandse banken maken minder winst op nieuwe hypotheken, omdat ze de hypotheekrente niet verhogen, terwijl de rente op de kapitaalmarkt wel stijgt. De marge van banken is in een paar maanden tijd daardoor met meer dan een half procentpunt gedaald. Daarmee schuift de Nederlandse situatie dus eindelijk weer ietsje op in de richting van het omringende buitenland.

Zoals NVB al in eerdere Thermometers aangaf, betalen onze buren in het buitenland de afgelopen jaren steevast minder voor hun hypotheekrentes dan wij. De verschillen konden daarbij zelfs wel oplopen tot 2% punt. Gelukkig normaliseert die scheve situatie zich dus nu. Het werd ook de hoogste tijd. 

Een tweede ‘opsteker’ in korte tijd is het bericht op RTL-nieuws dat huiseigenaren met een restschuld straks makkelijker kunnen verhuizen, Althans dit zou in het politieke ‘vat’ zitten. Deze mensen zouden dan de restschuld geheel of gedeeltelijk ook onder de NHG-garantie mogen laten vallen.

Het zijn twee kleine lichtpuntjes in korte tijd. Deze geven hoop in een overigens nog altijd pikdonkere tunnel waarin veel bouwbedrijven verkeren. In de afgelopen twee maanden (juli, augustus) verkochten de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwbedrijven 2.048 woningen. Dat is elf procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar. We zijn er dus nog zeker nog niet. Alleen al in dat licht zijn deze beide opstekers dus meer dan welkom.
 

Nico Rietdijk is directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers



Reacties


Laatste nieuws