VJ Commentaar: Heeft de crisis weinig vat op FGH Bank?

Deze week werden we overspoeld door een golf aan halfjaarcijfers. U heeft ze ongetwijfeld allemaal langs zien komen. De teneur is overal hetzelfde: lagere winstcijfers en hogere kosten. Vooral de beursgenoteerde bouwers klagen steen en been. Opvallend zijn de cijfers van de Rabo Vastgoedgroep. Waar Rabo uitgebreid bericht over de gang van zaken bij de woninghypotheken blijft het muisstil rond de commerciële vastgoedfinancieringen van FGH Bank.

Wie het staatje met de resultaatontwikkeling van Rabo Vastgoedgroep op pagina 45 doorneemt, ziet dat Rabo zorgvuldig negativiteit vermijdt. Er staat niet dat Rabo Vastgoedgroep een verlies maakt, nee, er staat gewoon Halfjaarwinst Rabo Vastgroep. Weliswaar met rechts daarnaast een cijfer met een minteken ervoor.

Verwarrend wordt het met het onderdeel Waardeveranderingen. Gaat het hier om de herwaarderingen van de grondposities? Mis, de afwaarderingen op de grondposities (€113 miljoen) zijn te vinden in de 'Overige resultaten'. Me dunkt dat de bij- en afboekingen van grondposities een essentieel onderdeel vormen van de business bij Rabo. Die horen een eigen rubrieksnaam te krijgen en niet onder 'Overige resultaten' te worden weggemoffeld.

Eufemistisch

Nee, met Waardeveranderingen bedoelt Rabo heel eufemistisch de 'toegenomen' veranderingen in de kredietportefeuille als gevolg van de 'de voortdurende ongunstige omstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt.' Zo lijkt het alsof er weinig aan de hand is. Sterker nog, wie niet beter weet, wordt door Rabo op het verkeerde been gezet. Met 'toegenomen waardeveranderingen' worden uiteraard de afwaarderingen op de uitstaande kredietportefeuille bedoeld als gevolg van achterstanden in rentebetalingen en aflossingen. Dus de hypotheken met commercieel vastgoed als onderpand.

Dat is nergens te lezen. Rabo maakt het er vervolgens niet duidelijker op door de genoemde Waardeveranderingen uit te drukken in basispunten (180, dus 1,8%, dat was 105 punten medio 2012 ) van de gemiddelde kredietportefeuille (dus van FGH Bank). Verderop op p.45 van het halfjaarbericht staat wel het bedrag gedrukt (€153 miljoen). Kennelijk is dat het bedrag waarmee de waarde van de huidige financieringsportefeuille van FGH naar beneden moet worden bijgesteld. Afgezet tegen de (gegroeide) portefeuille van FGH Bank tot €19,3 miljard - inmiddels de grootste financier van Nederlands commercieel vastgoed - lijkt mij die afwaardering van €153 miljoen peanuts.

Taxeren

Ik kan dat niet rijmen met de veel grotere gemiddelde waardedaling van het commercieel vastgoed dat FGH Bank financiert. Deze bank heeft immers leningen uitstaan bij tal van partijen die het zeer moeilijk hebben. Alleen al aan de failliete ontwikkelaar Eurocommerce heeft FGH Bank een te vorderen bedrag van €200 miljoen. Je zou je bijna afvragen waarom toezichthouder DNB zich nog zorgen maakt. Die wil dat banken vaker hun gefinancierde onderpand taxeren. Ik lees in het halfjaarbericht van Rabo daar niets over. Dat ze wellicht de zorgen van DNB delen en dat zij vaker gaan taxeren.

Rabo is opvallend transparant over de stand van zaken rond de Nederlandse woninghypotheekportefeuille. Ze hebben als grootste hypotheekbank van Nederland ruim €210 miljard geleend aan huizenkopers. Daar is op p.23 in hetzelfde jaarbericht gedetailleerd te lezen over loan-to-values, betalingsachterstanden, openbare verkopen en 'uitwinningstrajecten'. Niets daarvan bij de commerciële vastgoedfinanciering. Daarover blijft de bank muisstil. 

 

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws