Ron Ruijs: Corporaties moeten niet dumpen maar veilen

Het op grote schaal uitponden van woningen door corporaties aan particulieren werkt marktverstorend. NVM en Vereniging Eigen Huis luiden de noodklok: “Het gaat de woningcorporaties puur om het slijten van grote aantallen huizen. De prijs die zij ervoor krijgen is van ondergeschikt belang”, zeiden makelaars al in maart tegen Vastgoedjournaal

Aanleiding voor de nieuwe ophef zijn nieuwe regels, die het makkelijker maken voor corporaties om tot 25% korting te bieden als ze oude huurhuizen te koop zetten. Die regels, voorgesteld door minister Blok (Wonen), zijn bedoeld om corporaties die financieel krap zitten te helpen meer geld binnen te halen.

Volgens de huidige wet mogen corporaties hun woningen alleen verkopen aan ‘natuurlijke personen’ voor eigen bewoning tegen minimaal 90% van de onderhandse verkoopwaarde. “In de praktijk pakt dat echter heel anders uit”, beweert een makelaar in het noorden van het land. “Op het moment dat één woning voor 90% van marktwaarde is verkocht, wordt dat de nieuwe maatstaf voor de onderhandse verkoopwaarde. Dus als een woning die getaxeerd is op €100.000 voor €90.000 wordt verkocht, wordt  €90.000 de nieuwe marktwaarde en kan de corporatie de prijs weer 10% verlagen. En in de praktijk van alle dag gebeurt dat dus ook. De corporaties manipuleren zo met de waarden. Probleem is dat de woningprijzen in de hele buurt daaronder lijden en in een negatieve spiraal terecht komen.”

Ron Ruijs, directeur van online veilinghuis Vastgoed-Auctions (www.vastgoed-auctions.nl) zegt: “Wij hebben een oplossing voor het prijsbederf. Als corporaties hun woningen zouden veilen in plaats van dumpen, kan die kortingsprijs als inzetprijs worden gehanteerd. ”Hierdoor ontstaat een grotere kans opbrengst die niet marktverstorend werkt. Ruijs vertelt dat Vastgoed-Auctions nu al voor diverse grote corporaties veilt maar dat er voor corporaties die voor een appel en een ei van hun bezit af willen, nog best winst is te behalen.

“Deze corporaties in nood snijden zichzelf in de vingers als ze het veilinginstrument niet inzetten”, aldus Ruijs. “Ook vanuit maatschappelijk oogpunt zouden corporaties hun te koop staande woningen moeten veilen zodat iedere geïnteresseerde een gelijke kans heeft.”

Ruijs werkt ook voor particulieren, die het veilinginstrument vrijwillig gebruiken om met een concurrerende prijs de markt in te gaan en een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren. “Als je op een juiste prijs de veiling start, is de gemiddelde opbrengst 8 tot 10% hoger”, aldus Ruijs. “Jammer dat makelaars dit instrument maar niet weten te vinden. Veilingen worden onterecht geassocieerd met lage opbrengsten en executieverkoop. De mensen die via Vastgoed-Auctions hebben geveild zijn tevreden.”

De woordvoerder van corporatiekoepel Aedes stelt in een reactie dat de woningmarkt niet voor niets het woord markt in zich draagt. “Het uitponden beïnvloedt natuurlijk wel de markt, maar of het diezelfde markt verpest? Dat betwijfel ik ten zeerste! Bovendien moeten de corporaties zich wel aan allerlei regels houden. Regels die zij moeten verantwoorden in de boeken. Ik ga niet mee in het beeld dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.”

Ron Ruijs is bereidt om woningcorporaties persoonlijk meer informatie te verstrekken over deze aanvullende mogelijkheid op de bestaande verkoopactiviteiten. Hij is bereikbaar op 06-30664422 of r.ruijs@vastgoed-auctions.nl  



Reacties


Laatste nieuws