Donkere wolken boven Wooninvesteringsfonds

Het Wooninvesteringsfonds (WIF) in Zeist kampt met financiële problemen. Het nettoverlies kwam over 2012 uit op bijna €18 miljoen. Het WIF is een onafhankelijk vastgoedfonds en woningcorporatie in één met het doel om huizenblokken en flats op te kopen van sectorgenoten die geld nodig hebben.

WIF verkoopt die woningen daarna door. De missie van het fonds is om de corporatiesector van geld te voorzien, maar door de crisis op de woningmarkt is deze werkwijze alles behalve succesvol. Want de woningen worden nauwelijks verkocht aan zittende huurders of starters.

Het Wooninvesteringsfonds laat zich financieren door collega-corporaties en heeft bij ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten €320 miljoen geleend. Door afwaarderingen kon het niet aan zijn bankconvenant voldoen.

Het totaalrendement op de vastgoedportefeuille kwam uit op 0,5% negatief tegen 2,0% in 2011. Het negatieve indirecte rendement van -4,7 % in 2012 en -2,4% 2011 was daar debet aan. Het direct rendement noteerde nog een plus van 4,2%  en vorig jaar 4,4%. Dit jaar zal het WIF naar eigen verwachting in de rode cijfers blijven. Reden daarvoor zijn de heffingen die de overheid de corporaties heeft opgelegd. Het WIF verwacht wel evenveel woningen te kunnen slijten als in 2012, en dat waren er met 136 niet bijster veel.

In de regio Zeist waar het WIF zelf is gevestigd, hebben alleen al drie woningcorporaties geld in het fonds gestoken: Lekstede Wonen in Vianen, Vallei Wonen in Woudenberg en de Rhenense Woningstichting. Lekstede loopt van die drie het meeste risico; de corporatie heeft een lening van €2 miljoen uitstaan. Vallei Wonen en de Rhenense woningstichting hebben allebei het relatief kleine bedrag van €500.000 in het fonds zitten.

VRAAG VIA ONDERSTAANDE URL ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF AAN:

http://www.vastgoedjournaal.nl/login-popup/ 



Reacties


Laatste nieuws