75.000 euro voor beste energienota=nul woningconcepten

Vanaf vandaag roept innovatieprogramma Energiesprong, in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen, bouwpartijen op om het beste energienota=nul bouwconcept te ontwikkelen voor nieuwbouw en voor renovatie van woningen. Bouwpartijen wordt ook gevraagd om vernieuwende opdrachtgevers te nomineren voor een prijs. Tijdens de manifestatie de Voorsprong op 21 november worden de prijswinnaars bekend gemaakt. De manifestatie is daarnaast al drie jaar dé ontmoetingsplek voor professionals die op zoek zijn naar de laatste innovaties.

Voor de prijsvraag de Voorsprong zoeken Energiesprong en het Netwerk Conceptueel Bouwen naar partijen in de bouw die gezamenlijk opereren met gedeelde afspraken om een concept op de markt aan te bieden dat (tenminste) energienota=nul is.
Vanaf 30 juni tot en met 20 september dagen zij bouwpartijen uit hun concept in te dienen via de website van Energiesprong. Uit alle inzendingen worden maximaal 12 bouwconcepten genomineerd, zes voor nieuwbouw en zes voor renovatie. Tijdens de manifestatie de Voorsprong op 21 november worden de drie winnaars in beide categorieën bekend gemaakt.

Dialoog tussen de koplopers onder bouwpartijen en opdrachtgevers
Energiesprong beoogt met een procesinnovatie de markt van betaalbare energienotaloze bouwconcepten aan te jagen. De manifestatie de Voorsprong op 21 november staat in het teken van de ontmoeting tussen vragers en aanbieders. “Opdrachtgevers die kritische vragen stellen, dat is het belangrijkste,” vertelt Onno Dwars, prijswinnaar de Voorsprong 2012. “We hebben de Voorsprong ervaren als een geweldige manier om onze conceptontwikkeling te verscherpen en verbeteren. Door de competitie komt er stevig tempo in je productontwikkeling en kom je op een steeds hoger level.”

Uitvragen kan anders en dat is veel interessanter
Ook is er een prijs voor de opdrachtgever die het meest innovatief met de uitvraag omgaat. Bouwpartijen dragen innovatieve opdrachtgevers aan bij het Netwerk Conceptueel Bouwen. Het netwerk nomineert vervolgens via regiotafels de opdrachtgevers die in aanmerking komen voor de prijs. Vorig jaar ging deze prijs naar Arthur Lippus van Portaal: “Intern bij ons - maar ook elders! - zijn heel veel corporatiemensen gaan denken: Hee, uitvragen kan anders, en dat is veel interessanter! We kunnen voor onze eindklanten op deze nieuwe manier een veel beter product neerzetten. En dat is wat je uiteindelijk wilt met vernieuwend opdrachtgeverschap natuurlijk: samen met partners, vanuit concepten, tot een veel meer aansprekend product komen.”

Prijzen
Voor de winnende conceptaanbieders is er prijzengeld beschikbaar voor verdere ontwikkeling van het concept. Het totale prijzengeld bedraagt 75.000 euro. Er zijn drie prijzen in de categorie nieuwbouw en drie prijzen in de categorie renovatie (20.000, 12.500 en 5.000 euro). De winnaars worden bekend gemaakt op de manifestatie de Voorsprong op 21 november. De toekenning van winnaars komt tot stand door het oordeel van een deskundigenjury, maar belangrijker nog, door de aanwezige aanbieders, opdrachtgevers en huurders! De jury bestaat uit: prof.dr. Ed Nijssen (marketing), dr. Ivo Opstelten (duurzaamheid), prof.dr. Sandra Schruijer (ketensamenwerking), prof.dr.ir Joop Halman (innovatie) en ir. Pieter Huijbregts (voorzitter).
De meest vernieuwende opdrachtgever wint een zogenaamde Kansenscan. Met de Kansenscan wordt samen met experts van Energiesprong gekeken naar het bezit van de opdrachtgever om te kijken waar kansen liggen van energienota=nul woningen.

Prijsvraag en Manifestatie de Voorsprong
Prijsvraag de Voorsprong is ontstaan uit een samenwerking tussen Energiesprong van Platform31 en het Netwerk Conceptueel bouwen en wordt ondersteund door Neprom, Aedes, Vernieuwing Bouw en NVTB. Sinds drie jaar worden partijen uitgedaagd om het beste concept te ontwikkelen voor nieuwbouw- en renovatie woningen. Waar de uitdaging eerst nog lag op 45% energiereductie op het huidige gebruik, ligt deze nu in het energienota-loos maken van woningen. Voor meer informatie over de Voorsprong en om een concept in te dienen ga naar: http://energiesprong.nl/blog/manifestatie-en-prijsvraag-de-voorsprong-2013/

Energiesprong in opdracht van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Innovatieprogramma Energiesprong is aanjager van grootschalige toepassing van hoge energieambities in de gebouwde omgeving. Het programma wordt uitgevoerd door Platform31 in opdracht van het ministerie van BZK. Tot eind 2014 initieert Energiesprong diverse activiteiten in de markt van woningbouw, kantoren en retail. Het accent ligt niet op de techniek, maar sterk op de samenwerking tussen betrokken actoren in de diverse markten.



Reacties


Laatste nieuws