Perspectief voor verticale landbouw in leegstaande gebouwen

Urban Farming, ofwel verticale landbouw in leegstaande gebouwen heeft de toekomst. Als we het hebben over de mogelijkheden om leegstaande gebouwen een nieuwe bestemming te geven, dan gaan bij Weitgraven van Prevenda, een innovatieve leegstandsbeheerder uit Oss, de remmen volledig los. Vol enthousiasme vertelt hij in Vastgoedjournaal over de talloze mogelijkheden die er zijn om een leegstaand pand weer nieuw leven in te blazen. Vooral voor Urban Farming liggen er veel mogelijkheden.

 “Om een goede en zinvolle invulling aan een gebouw te geven voor zowel de eigenaar als de plaatselijke omgeving, gaan we beginnen met een marktonderzoek. Hiervoor hebben we een aantal tools ontwikkeld waardoor we binnen twee weken weten hoe we een pand zinvol kunnen invullen. Prevenda heeft hiervoor een honderdtal plannen op de plank liggen voor een grote diversiteit aan gebouwen”, zegt Weitgraven, “Nee, leegstand zoals wij bijna dagelijks lezen in de kranten is zo onnodig. Je moet de behoeftes in de maatschappij kennen, innovatief zijn, snel kunnen schakelen, een flink netwerk en een enorme betrokkenheid met vastgoed hebben om te willen slagen.”

An Inconvenient Truth

Eén van de mooie voorbeelden om leegstaande gebouwen in te vullen is de verticale landbouw. Het begon allemaal met “An Inconvenient Truth” waarin voormalig vice-president Al Gore predikte dat de wereld een ecologische evolutie stond te wachten. Nu een paar jaar later doen verschillende scenario’s de ronde over de te verwachten klimaatveranderingen. Het wordt kouder of het wordt warmer.

Weitgraven: “Daar gaan we nu niet op in. Hoe het ook zij, er is een klimaatsverandering gaande. Voor de boeren zou het geweldig zijn als zij het klimaat in de hand zouden hebben. Nu dat kan met landbouw in leegstaande gebouwen. Niet alleen het klimaat, maar ook de enorme verspilling aan drinkwater bij traditionele landbouw kunnen met de verticale landbouw teniet gedaan worden. Een besparing van 99,9% aan water ten opzichte van de huidige landbouw is hiervan het harde bewijs. Wanneer het klimaat niet verandert, dan hebben we te maken met de opkomst van de biologische brandstof, de opkomst van de nieuwe economieën zoals Brazilië, Rusland, India, China en Latijns Amerika en dan met name Panama, waardoor de vleesconsumptie een enorme vlucht neemt. Dit alles gaat ten koste van de landbouwgrond. En alsof dat nog niet genoeg is, groeit de wereld bevolking in 2050 naar de 9 miljard mensen. Dat betekend dat er iedere dag 209.000 mensen bij komen die willen eten.  Verticale landbouw heeft in mijn optiek niet alleen de potentie om een groot succes te worden, maar is zelfs noodzakelijk. Van oudsher is Nederland een voedselproducent. Dat moeten we vooral blijven.” 

Angst voor vocht onnodig

Veel eigenaren zijn bang dat hun pand ten onder zal gaan aan tonnen aarde en vocht. “Onterecht! De meeste producten kunnen zonder aarde worden gekweekt. Op http://www.omegagarden.com zijn prachtige voorbeelden te zien. Prevenda is bezig met de ontwikkeling van een alternatief dat goedkoper in aanschaf is. Hiervoor en voor de ontwikkeling van machinaal oogsten, zijn we op zoek naar een partner die net zo innovatief is als wij dat zijn. Ja we zijn echte Hollanders.” 

Natuurlijk kun je niet alle leegstaande gebouwen invullen met verticale landbouw, alhoewel je volgens Weitgraven een aardig eind kunt komen. Iedereen weet wel een bedrijfshal leeg te staan. Doordat alles steeds maar kleiner wordt is de behoefte aan opslag vandaag de dag veel minder. Denk maar aan uw telefoontje, uw televisie, computer, enz. Als u zich realiseert hoe compact alles is geworden en wat hier allemaal in zit dan snapt men al snel dat opslag in grote hallen zijn tijd heeft gehad. Ook voor deze panden heeft Prevenda tientallen zo niet honderden plannen op de plank liggen om een zinvolle invulling te geven. Denkt u maar eens aan het kweken van vis, paddenstoelen, diverse groentes enz.

“Als u ook omhoog zit met een leegstaand pand dan is een gesprek met ons zeer de moeite waard.” Aan het enthousiasme zal het niet liggen, zo eindigt deze medewerker van Prevenda zijn verhaal: we slepen de eigenaar mee om hem door deze moeilijke tijden heen te helpen.

Lees ook:

-Den Haag zoekt ondernemers voor stadslandbouw in leeg kantoorpand

 

 



Reacties


Laatste nieuws