Kunst: Belangrijke inspiratiebron, ook voor vastgoed

Co-creatie met toonaangevende organisaties en individuen zal voor steeds meer organisaties van groot belang zijn om hun concurrentievermogen te vergroten. De tijd dat bedrijven alles op eigen kracht konden ontwikkelen is verleden tijd. Vanuit die visie vormt de samenwerking met architecten en designers een belangrijk onderdeel van onze innovatiestrategie. Een recent voorbeeld hiervan is onze samenwerking met de Brabantse kunstenaar Marc Mulders. Hij is een voorbeeld van een lichting creatieven die openstaat voor bedrijven die creativiteit hoog in het vaandel hebben staan en willen vernieuwen.

Ook in het vastgoed ligt een grote noodzaak om te veranderen. Out-of-the box denken kan daar een belangrijk onderdeel van zijn. Juist in economisch mindere tijden is het soms goed de dingen op een andere manier te benaderen en de focus te verleggen naar nieuwe wegen die tot inspirationele en creatieve eindresultaten kunnen leiden.

Als ik naar ons bedrijf kijk, zie ik duidelijk de tendens dat wij in onze productontwikkeling meer aansluiting realiseren bij de inspiratie die kunstenaars en architecten kunnen bieden.

Kunstenaars zijn vaak als geen ander in staat om gebouwen en de inrichting daarvan te bezielen en het een onderscheidend karakter te geven. Om die reden werken wij met kunstenaars en architecten samen om daarbij tot een rode draad te komen voor alle designdisciplines van ons bedrijf, van luchtvaart, cruiseschepen en hospitality tot de consumenten- en zakelijke markt.

Ik denk dat er veel te winnen is indien inspirerende, innovatieve ontwerpen navolging krijgen in gebouwen; daar waar wij wonen, werken en recreëren. Om die reden maken wij bij de ontwikkeling van collecties al langer gebruik van externe designers en architecten. Zo laten we ons inspireren door Marc Mulders. Ook met internationaal vermaarde kunstenaars als Hella Jongerius en Petra Blaisse hebben we eerder indrukwekkende projecten gerealiseerd, zoals KLM’s nieuwe World Business Class vliegtuigtapijt, het UN headquarter in New York en het 200 m2 grote wandkleed in het Stedelijk Museum Amsterdam. Niet geheel toevallig ligt in de zaal van ‘de Nachtwacht’ in het Rijksmuseum een door ons gemaakt karpet van120 m² en is ook de Eregalerij van custom made Desso karpetten voorzien.

Naast de inspirerende blik van kunstenaars proberen we ook innovatieve perspectieven van architecten te omarmen. Via onze ‘Circles of Architects®’ bijeenkomsten vertalen we de nieuwste ideeën van toonaangevende internationale architecten naar de ontwikkeling en design van de nieuwste tapijten. Hierbij zien we dat mensen niet alleen thuis expressiever design wensen, maar ook op kantoor. De werkomgeving gaat onvermijdelijk steeds meer lijken op de situatie bij mensen thuis. Wij voorzien dat ook bij de inrichting van kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere werk- en leeromgevingen steeds meer gebruik zal worden gemaakt van een uitgesproken kleurenpalet en patronen. Met de Circles of Architects® hebben wij als bedrijf een waardevol platform om design-ideeën vroegtijdig te testen bij de vormgevers van vernieuwend design.

Het voordeel voor de eindgebruikers is dat met geringe middelen en door toepassing van innovatief ontwerp en kleurgebruik van tapijt er een totaal andere beleving aan het interieur van vastgoedobjecten gegeven kan worden. En wij kunnen als toonaangevende tapijtfabrikant, door onze verkoop in meer dan 100 landen wereldwijd, eveneens een bijdrage leveren aan een verdere verspreiding van ‘Dutch Design’. Dichter bij huis kunt u momenteel t/m 21 september de openingsexpositie van het vernieuwde Noordbrabants Museum in Den Bosch bewonderen. Marc Mulders (Tilburg, 1958) behoort al jaren tot de top van Nederland, met een oeuvre dat een breed publiek weet te beroeren. In zijn grote overzichtstentoonstelling zijn 80 werken uit alle door hem beoefende genres te zien. Zo ook tapijten, die ontworpen en geproduceerd zijn in samenwerking met Desso’s designers. Op deze manier kunt u een indruk krijgen van het ontwerp dat wellicht volgend jaar bij u thuis of op kantoor ligt. 

Alexander Collot d’Escury is CEO van DESSO

www.desso.com

www.twitter.com/dessogroup




Reacties


Laatste nieuws