Column: Risicoloos verduurzamen?!

Geen week gaat voorbij zonder dat de woningmarkt in het nieuws is. Afgelopen week schreeuwden de koppen; 'Meerderheid Tweede Kamer woedend op woningcorporaties'. De Tweede Kamer is boos op corporaties omdat zij nauwelijks investeren in hun woningbezit, zowel in nieuwbouw als het verduurzamen van bezit. Terwijl dat hard nodig is voor de verhuurbaarheid op lange termijn.

In deze onzekere politieke tijd, is investeren een lastige opgave. Bij beleggers neemt eveneens de aandacht toe voor verduurzaming. Het is noodzakelijk om forse afwaardering te voorkomen. Het leidt tot minimalisering van de risico’s en  betere rendements profielen van de vastgoedportefeuille.

Investeren in verduurzaming is het vinden van de juiste balans. Corporaties en beleggers zijn op zoek naar zekerheid, niet alleen op korte termijn, maar juist de verhuurbaarheid op de lange termijn. De voorspelbaarheid van deze verhuurbaarheid op lange termijn, is cruciaal voor het maken van de juiste keuzes. Dit vereist inzicht in de technische en financiële risico’s. Deze zijn vaak lastig te overzien en moeten zoveel mogelijk gereduceerd worden. De wens is dat het bezit gegarandeerd rendabel exploiteert op de lange termijn, zonder onverwachtse kosten.

BAM Woningbouw en BAM Techniek vindt deze visie belangrijk. Jarenlang wordt er al kennis vergaart en oplossingen gezocht en aangeboden. Niet alleen technisch is de kennis aanwezig en bewezen, ook financieel. Financieel is BAM op de hoogte van de laatste financiële constructies en denken we graag  mee over oplossingen.

Financieel risicoloos verduurzamen dat is de vraag. BAM begrijpt deze vraag en is al geruime tijd zichtbaar bezig met verduurzamen. Onlangs hebben we twee grote aansprekende projecten afgerond, waar BAM haar kennis en kunde aan de markt heeft laten zien: 153 Passiefwoningen in Kerkrade en 10 Active Houses in Montfoort.Het zijn de eerste woningen die gerenoveerd zijn volgens de principes van het Active House. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen het energieontwerp, binnenklimaat en omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal. Het project is  zeker een bezoek waard.

Wil jij ook dit project bezoeken, neem dan contact op met Onno de Wal, o.de.wal@bamwoningbouw.nl , (030) 659 84 50 



Reacties


Laatste nieuws