Woningkopers onderhandelen gemiddeld €30.000 van vraagprijs af

Kopers van woningen slagen erin om een steeds groter bedrag van de vraagprijs af te krijgen. De koopsom ligt in 2012 gemiddeld 11,9% lager dan de initiële vraagprijs, wat fors lager is dan voor de crisis toen de afslag gemiddeld 5% was. Dat meldt onderzoeksbureau Calcasa die de verschillen tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom onderzocht.

Kopers besparen in 2012 gemiddeld ruim €30.000 op de eerste vraagprijs. Dit verschil loopt volgens Calcasa nog verder op voor huizen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld €52.000 minder dan de vraagprijs. De woningprijzen staan nog steeds onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Vraagprijs regelmatig naar beneden bijgesteld

Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom lag voordat de crisis begon rond de 5%: een woning werd gemiddeld genomen 5,2% onder de vraagprijs verkocht in 2007. Tegenwoordig wordt de vraagprijs regelmatig bijgesteld alvorens een huis daadwerkelijk wordt verkocht. Twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een groter verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom. In 2007 werden vrijstaande woningen gemiddeld genomen voor 90,9% van de initiële vraagprijs verkocht. In 2013 is het verschil met 7,5% opgelopen naar een gemiddelde koopsom van 83,4% van de initiële vraagprijs.



Reacties


Laatste nieuws