Woningontwikkelaars ergeren zich groen en geel aan stijgende bouwleges

Gemeenten brengen te hoge legeskosten in rekening bij grote bouwprojecten, schrijven Neprom (vereniging projectontwikkelaars) en Aedes aan minister Plasterk. Transparantie is ver te zoeken. De tarieven die gemeenten in rekening brengen zijn vaak niet gekoppeld aan de kosten die zij werkelijk maken voor de vergunningverlening. Bovendien ontbreekt vaak een goede onderbouwing van de kosten.

Ook de zogeheten ‘kruissubsidiëring’ is ontwikkelaars een doorn in het oog. Zij betalen bij omvangrijke nieuwbouwprojecten legeskosten tot meer dan een miljoen euro, terwijl de werkelijke kosten voor de gemeente minder dan €50.000 bedragen. Daar staat tegenover dat burgers voor een aanvraag voor een dakkapel of kapvergunning maar een fractie van de werkelijke kosten betalen.

Gevaar dat ontwikkelingen niet meer van de grond komen

Yvonne van Mierlo, directeur van Blauwhoed Studio, vertelt dat de hoogte van de bouwleges per locatie enorm kunnen verschillen. "Gelukkig is het bij ons geen groot issue. Alhoewel wij ook wel eens geconfronteerd worden met uitschieters, die voor ons onacceptabel zijn. Die betalen we dan ook niet." Door met de betreffende gemeente in gesprek te gaan wordt er vervolgens naar een oplossing gezocht. Tot op heden is dat goed gegaan maar zij vreest dat andere ontwikkelaars door extreem hoge bouwleges geen ontwikkeling meer van de grond krijgen.

AM worstelt ook met de trend van stijgende leges en trekt ook als het de spuigaten uitloopt aan de bel bij de desbetreffende ambtenaren. "Soms vinden we een luisterend oor, en soms moeten we in beroep." Woordvoerder Michel Westbeek van AM is verbolgen dat de melkkoe juist nu in crisistijd uit de kast wordt gehaald. "Het is immers in ieders belang, ook in die van gemeenten, dat de pijzen van woningen zo laag mogelijk worden gehouden. Hoge leges leiden alleen tot hogere kosten en niet tot hogere kwaliteit van de woningen. En juist daarmee moeten we kopers tegenwoordig over de streep halen."

Rob Keijzer, directeur van de kleine ontwikkelaar Honk in Tilburg, onderstreept de constatering van Westbeek dat de stijgende kosten de kwaliteit van projecten niet ten goede komt. "Wij kunnen de leges, die al snel 3% van de bouwsom bedragen, niet doorberekenen aan de kopers van onze woningen. Dat vergroot de kans dat we moeten beknibbelen op andere zaken."

Politieke keuzes niet meer houdbaar

Die politieke keuzes uit tijden dat ontwikkelaars volop konden bouwen, zijn nu niet meer houdbaar, stelt ook branchevereniging Nepromn.. Daarom eist de koepel van minister Plasterk nieuwe regels voor de legestarieven. Gemeenten zouden voortaan tarieven moeten hanteren die zijn gerelateerd zijn aan de kosten die de gemeente maakt bij de vergunningverlening.

Maar sommige projectontwikkelaars hebben ook wel eens een mazzeltje, zo blijkt. In Tilburg wist de fractievoorzitter van de Tilburgse Volkspartij, Loes Dielissen, boven water tekrijgen dat door een grove rekenfout van een ambtenaar drie partijen een stuk minder betaald hebben aan leges dan eigenlijk de bedoeling was. Van illegale afspraken tussen de gemeente en ontwikkelaars - zoals zij in eerste instantie beweerde - was geen sprake.
 

Lees ook onze eerdere artikelen over transparantie:

Deel 1: Funda in Business ambieert segment Realnext

Deel 2: Goedkope overheidsmeters doorn in het oog commerciële vastgoedpartijen


Barbara Sanders

 

 



Reacties


Laatste nieuws