Topman ZonEnergie: Van die koudwatervrees word ik soms gek

De weg om kantoren te vernieuwen naar energieneutraal is er één die niet over rozen gaat. “De eindeloze koudwatervrees, daar word ik soms gek van”, zegt directeur John Braakman van het bedrijf ZonEnergie strijdvaardig. "Er is immers altijd licht aan het eind van de tunnel. Het is me twintig jaar geleden ook gelukt om de hoogrendementsketel, waar iedereen destijds met gefronste wenkbrauwen op reageerde, gemeengoed te maken. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Heb de blaren op mijn tong gekletst. Over 20 jaar is een wko heel normaal. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar die traagheid hoort bij Nederland. Ik geef niet op, douw gewoon door”

In 2006 richtte Braakman ZonEnergie op met één doel: alle initiatieven voor duurzame energie in de gebouwde omgeving haalbaar maken door te investeren, ontwikkelen, realiseren en exploiteren. Veel van de projecten bevinden zich in appartementcomplexen, zorggebouwen, winkelcentra en commerciële ruimten.

Maar Braakman is er ook één van practice what you preach. Hij is de trotse eigenaar van het voormalig Scheringa-museum. De val van het DSB imperium leidde tot een groot aanbod voormalige Scheringa en DSB gebouwen. Een mooie kans voor ZON zich te vestigen in het historische pand uit 1960. Op dit moment is de renovatie nog in volle gang. “Beetje voor beetje wordt het  pand verduurzaamd van een G naar energieneutraal en verder”, vertelt Braakman.

Met het kenniscentrum worden straks energiestromen en de energieopwekking inzichtelijk gemaakt voor klanten en andere geïnteresseerden. “Wij willen laten zien dat door een goede samenwerking met externe partijen een energieleverend, gerenoveerd kantoor is te realiseren en te exploiteren.”

Lat steeds hoger

Een enorme klus maar Braakman laat zich niet ontmoedigen. “Platform31 heeft ons gestimuleerd om de lat steeds hoger te leggen. Uiteindelijk is gekozen voor een energieleverend gebouw waarmee we ook onze elektrische auto’s kunnen voeden ”

Daarom vindt hij het ook zo jammer dat de vastgoedmarkt zo op zijn gat ligt. Hij zou zijn groene passie van de daken willen schreeuwen. Daarbij komt dat zijn core business, ESCo’s en het hele duurzaamheidsverhaal door velen nog als ingewikkeld worden ervaren.

Na het lezen van de haalbaarheidsstudies sloeg de onzekerheid, door zoveel nieuwigheden,  ook bij hem wel even toe, bekent Braakman. “Maar eerlijk gezegd geeft het wel een enorme kick om in Champions League te leren presteren, terwijl anderen nog carrière maken bij de pupillen en  proberen mee te komen.”



Reacties


Laatste nieuws