Corporatie Habion wars van megalomanie

De renovatie van een woonwijk in Amsterdam-Oost kan alsnog van start gaan. De landelijk werkende woningcorporatie Habion neemt een belangrijk deel van een bouwproject in de wijk Jeruzalem over van zijn Amsterdamse collega Rochdale, die in financiële problemen zit.

"Wij hebben in tegenstelling tot veel andere coporaties in de dure tijd weinig gebouwd", zegt Joost Maas van Habion. "Daarom hebben we de komende jaren investeringsruimte." Hij voegt daar aan toe dat die investeringsruimte wel minder groot is dan normaal. Öok wij moeten meebetalen aan de verhuurdersheffing."

Naast een conservatief bouwbeleid heeft Habion de afgelopen jaren het vestigingsskader heroverwogen. "Wij gaan niet meer investeringen in ouderenhuisvesting in bijvoorbeeld noord-oost Groningen omdat uit demografisch onderzoek is gebleken dat daar over een tijdje helemaal geen ouderen meer zijn. Daar is eerder sprake van desinvestering", vertelt Maas.

Daarom is Habion ook zo gelukkig met de mogelijkheid om de Amsterdamse markt te betreden. Corporatie Rochdale, die in zwaar weer verkeert, heeft de bouw van 84 sociale woningen overgedaan aan Habion. Rochdale blijft wel optreden als ontwikkelaar van woonblok M. Dat project bestaat uit de bouw van 84 levensloopbestendige twee- en driekamerwoningen.

De bestaande woningvoorraad in Amsterdam is niet echt geschikt voor ouderen. Naar hedendaagse maatstaven schieten de portieketagewoningen qua kwaliteit ernstig tekort. Maas: "Neem alleen al die steile trappen. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat het plaatsen van een lift onmogelijk is. Levensloopbestendige woningen zijn er heel weinig in Amsterdam. Daarom zijn wij zo blij dat we nu in dat gat kunnen springen met al onze kennis."

Financieel solide beleid geeft ons ruimte

Habion is al sinds 1952 actief als sociale huisvestingsspecialist. "Wij zijn van oorsprong een protestant-christelijke organisatie en hebben altijd een financieel solide beleid gevoerd. Megalomane projecten hebben wij nooit gerealiseerd. Past niet in ons uitgangspunt, "Het percentage vrije sector huurwoningen en koopwoningen in onze portefeuille is te verwaarlozen. Onze taak is er te zijnvoor kwetsbare ouderen. Daar wijken we niet van af", aldus Maas.

Rochdale moest de vernieuwingsplannen voor de wijk Jeruzalem in 2010 uitstellen na een miljoenenstrop bij de verkoop van woningen. Directeur René Grotendorst zei bij die gelegenheid: “We kunnen niet waarmaken wat we hebben beloofd en daar schamen we ons flink voor.” De woningcorporatie zegt verheugd te zijn dat door Habion de renovatie toch kan plaatsvinden.

Tuindorp Jeruzalem dankt zijn naam aan het uiterlijk van zijn lage duplexwoningen, witte woningen met een plat dak. Die woningen zijn direct na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De hele wijk kreeg in 2010 de monumentenstatus. De restauratie van een ander deel van de wijk was en blijft in handen van de Amsterdamse corporatie De Key.

Barbara Sanders



Reacties


Laatste nieuws