Indikken centrum Almelo oplossing winkelleegstand

De gemeente Almelo werkt aan een plan voor verkaveling in de binnenstad. Met de verkaveling, die te vergelijken is met agrarische ruilverkaveling, wordt het centrum nieuw leven ingeblazen. Volgens het gemeentebestuur is het dé oplossing voor de in verval geraakte textielstad, waar een op de vier winkelpanden leeg staat.

Winkeliers in de aanloopstraten zouden een nieuwe plek in het centrum moeten krijgen. Daar is wel geld voor nodig en verantwoordelijk wethouder Van Woudenbergh hoopt dat de provincie wil bijdragen.

Door het overschot aan winkels dreigen in meer middelgrote winkelgebieden gaten te vallen door de te verwachte leegstand. Dit op haar beurt leidt weer tot minder aantrekkelijke winkelstraten en daarmee ook minder functionerende winkelstraten. Dit laatste kan weer leiden tot extra leegstand. Hiervoor waarschuwen Rob van der Kind en Frank Quix al in hun standaardwerk Retailmarketing.

 “Winkelgebieden zullen compacter worden en om ze aantrekkelijk te houden kan een vorm van ruilverkaveling bijdragen aan een leefbaarder en beter functionerend winkelgebied. Hiertoe zullen branche organisaties, gemeenten, verhuurders en huurders moeten samenwerken om tot een structurele oplossing te komen.”

Winkelfonds geen doel maar middel

Hoogleraar vaastgoedfinanciering Piet Eichholtz is voorstander van een winkelfonds. “Absoluut geen doel op zich maar een middel om een stadscentrum in te dikken.” Het is de bedoeling dat in een aanloopstraat met veel leegstand retailers via ruilverkaveling meer op een kluitje gaan zitten. “ Het fonds kan dan gebruikt worden om de panden die winkeliers achterlaten een nieuwe bestemming te geven.”

Eichholtz is zich er terdege van bewust dat dit allemaal veel easier said than done is. Zijn plan levert gemor op bij vastgoedeigenaren. “Laat ze maar eens met z’n allen rustig nadenken De markt wordt er vanzelf rijp voor.”

In Duitsland wordt ruilverkaveling al wel met succes toegepast.



Reacties


Laatste nieuws