Meerkosten Breeam-NL inzichtelijk

BOAG heeft onderzoek gedaan naar meerkosten van Breeam-NL in projecten

Een recent onderzoek door de groene kostenmanagers van BOAG Advies en Management heeft laten zien dat duurzaam bouwen niet (veel) duurder hoeft te zijn als traditioneel bouwen. De groene kostenmanagers hebben vervolgens gekeken naar de aanwezige duurzaamheid in het Programma van Eisen (PvE) van opdrachtgevers en gunstige omgevingsfactoren ten opzichte van de meerkosten van een gemiddelde situatie.


De tabel en grafiek hieronder laten de gemiddelde directe meerkosten zien van Breeam-NL projecten. Deze meerkosten vloeien voort uit de vereiste voorzieningen volgens Breeam-NL die getroffen moeten worden in een project.

De ervaring leert echter dat de werkelijke kosten die gemaakt moeten worden in de praktijk veel lager liggen. De groene kostenmanagers van BOAG hebben een Breeam-NL pre-assessment ontwikkeld waarmee eenvoudig eerst het Programma van Eisen (PvE) van de opdrachtgever ingevuld kan worden. De in het PvE aanwezige duurzaamheid wordt meegenomen in de Breeam-NL score maar wordt op die manier niet afgeprijsd. Het PvE zou moeten corresponderen met het basis budget dat de opdrachtgever beschikbaar heeft. Ook de duurzaamheid die eventueel in de omgeving aanwezig is, doordat men bijvoorbeeld een gunstige duurzame locatie heeft gekozen, wordt op deze manier meegenomen. De extra benodigde duurzaamheid om tot de gewenste duurzaamheidsambitie te komen, wordt hierna ingevuld. Deze extra duurzaamheidsambitie wordt wel afgeprijsd in de pre-assessmenttool. Op die manier blijken de echte meerkosten van Breeam-NL beperkter te zijn dan de gemiddelde lijn aangeeft en komen we tot de optimale lijn.

Voorwaarde om tot de optimale lijn te komen is wel dat de Breeam-NL expert rekening houdt met de meerkosten van de Breeam-NL credits bij het bepalen van de manier waarop de extra benodigde duurzaamheid in het plan wordt verwerkt. Door middel van de pre-assessmenttool die de groene kostenmanagers van BOAG hebben ontwikkeld, is de opdrachtgever verzekerd van de hoogst mogelijke duurzaaamheid tegen de laagste extra investering. 

Voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Rob van der Heiden RKN, email robvanderheiden@boag.com, of ing. Annemieke de Valk, email annemiekedevalk@boag.com, telefoonnummer 010-209 35 35.

 



Reacties


Laatste nieuws