Beleggers opgelet: Be a trim tab!

De tijd dat gemeenten en ontwikkelaars vanaf de tekentafel nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen en kantorenparken ontwierpen ligt al weer een tijdje achter ons. De waarde van de aangekochte gronden is afgeboekt en de natuur krijgt weer de vrije loop. Blijkbaar was die aanbod gestuurde manier van ontwikkelen niet erg effectief. In de huidige vraag gestuurde markt is de gebruiker weer aan zet, met als gevolg een al jaren in shock verkerende vastgoedmarkt. Maar geen nood: be a trim tab!

Een voorbeeld: Rura Nova Roermond
Naast het centraal station staat aan de Godsweerdersingel het voormalige belastingkantoor. Dit gebouw van 5500 m² uit de jaren '80 is van een particuliere belegger en in het voorjaar van 2014 vertrekt de laatste huurder. De belegger zag dit aankomen en nam het initiatief voor een traject waarbij we in dialoog met de stad op zoek zijn naar nieuwe invulling voor het pand.

Niets doen is geen optie en het pand is zodanig verouderd dat de makelaars ook niet weten waar ze de huurder vandaan moeten halen. In eerste instantie is de herontwikkeling een communicatieve opgave. Op basis van verschillende inhoudelijke thema's (zorg, onderwijs, ontmoeten, werken, wonen, energie, de kwaliteit van het stationsgebied, etc.), activeren we gericht verschillende groepen gebruikers. Daarbij organiseren we netwerksessies, workshops en themabijeenkomsten waar we met partijen in een open setting praten over hun wensen t.a.v. functionele huisvesting. De verschillende scenario's zijn bouwkundig en esthetisch uitgewerkt en er ligt een nieuw energieconcept. Resultaat van dit proces is dat we met diverse gebruikers afkoersen op multifunctionele invulling van het gebouw. De winst van dit proces: de belegger heeft nieuw perspectief en de stad krijgt naast het NS-station een vitaal gebouw met positieve uitwerking op de omgeving.

Andere voorbeelden
Het trim-tab-principe werkt ook op andere plaatsen. In Breda wordt een verpauperend bedrijventerrein omgedoopt tot nieuwe woonplek voor studenten en starters omdat we eind 2010 samen met de eigenaar de kiem hebben gelegd voor een eerste kantoortransformatie. In Houten neemt de eigenaar van een leeg kantoor, samen met producenten in de woningbouw, het voortouw in het een ontwikkelen van een woning-experience-centre, met als doel het aanzwengelen van de woningmarkt. In de regio Utrecht wordt door de transformatie van een kantoor in een parkeergarage een groot parkeerprobleem van een zaken- en retailcentrum opgelost. Creativiteit en veerkracht van de eigenaren maakt dit mogelijk.

Kijk voor meer voorbeelden op www.bureauvanmiert.nl

KLIK HIER VOOR DE VIDEOBEELDEN ( IS EEN AANRADER)

Hoe werkt de trim tab?
De trim tab is het kleine roertje achter op het grote roer van bijvoorbeeld een oceaantanker dat het schip van koers laat veranderen. Voor de liefhebber een filmpje: how to accelarate succes, be a trim tab. Wacht dus niet af als belegger; neem initiatief en je zult zien dat je een stad in beweging krijgt, met als gevolg dat je eigen vastgoed er weer vitaal bij staat.

Bureau Van Miert van oprichter Marcel van Miert bedenkt en realiseert nieuwe concepten voor bestaand vastgoed. Als kwartiermaker nemen we bezit van gebouwen, zorgen thematisch voor reuring en aandacht en begeleiden uiteindelijk het fysieke transitieproces. Bij project Rura Nova werken we samen met Architectenbureau Paul de Ruiter, Arup en Bureau Bunk.



Reacties


Laatste nieuws