Duurzaam bouwen hoeft niet duurder te zijn dan traditioneel bouwen

In de media hoor je vaak berichten dat duurzaam bouwen een hoop geld kost. De groene kostenmanagers van BOAG Advies en Management durven te beweren dat duurzaamheid geen extra geld hoeft te kosten. Dit tonen zij aan met een onderzoek dat is uitgevoerd met behulp van hun pre-assessmenttool.

De pre-assessmenttool, die ontwikkeld is door de unit bouwkostenadvies van BOAG, is gebaseerd op het duurzaamheidslabel Breeam-NL. De ontwikkelde tool maakt voor een project inzichtelijk met welke bijkomende kosten er rekening gehouden moet worden wanneer ervoor wordt gekozen om een gebouw te ontwikkelen, te bouwen en te certificeren met Breeam-NL (Nieuwbouw) systematiek. De extra kosten die verwerkt zijn in de tool betreffen de directe kosten, zowel bouwkundig als installatietechnisch, expertkosten, assessorkosten, certificeringskosten en registratie bij de Dutch Green Building Council (DGBC).

BOAG viel het op dat in bijna alle gevallen duurzaamheid een grote investering aan de start van een project vraagt. Ook was dit vaak voor opdrachtgevers een motivatie om geen duurzaamheidsaspecten toe te passen of certificering aan te vragen voor het project. Omdat BOAG vaak vanaf het begin bij de projecten betrokken is, is er een goed zicht op de mogelijkheden binnen het project met betrekking tot duurzaamheid. De betrokkenheid bij de projecten geeft de ontwikkelaars van de tool ook inzicht in rapporten en adviezen die Breeam-NL experts van andere adviesbureaus geven. Een opvallend aspect in deze aangeleverde rapporten, was dat de keuze vaak was gevallen op een aantal hele ‘dure’ credits.

Hierdoor ontstond het idee om een aantal, door andere experts gemaakte rapporten, in te voeren in de pre-assessmenttool, waarbij direct de kosten inzichtelijk zijn van de gekozen credits. Vervolgens heeft BOAG zelf, op basis van de mogelijkheden binnen het project, keuzes gemaakt binnen de beschikbare credits. Hierna zijn de uitkomsten met elkaar vergeleken.

De uitkomsten die uit het onderzoek naar voren komen, zijn schokkend. Het blijkt dat de kosten, die gemaakt moeten worden om een bepaald labelniveau te behalen, fors lager kunnen zijn dan nu vaak het geval is. Door inzet van de groene kostenmanager kunnen de directe meerkosten die een gebouw, ontwikkeld en gebouwd volgens de Breeam-NL methodiek, wel 8 keer lager uitvallen!

Hieronder een tweetal voorbeelden van de geconstateerde verschillen in kosten per m2 bruto vloeroppervlak.

Voorbeeld 1

Labelniveau

Breeam expert

(niet gelet op €)

Groene kostenmanager

(wel gelet op €)

PvE (incl. verplichte credits)

good

€   3

€   3

Eén kwalificatie hoger

very good

€ 73

€   3

Twee kwalificaties hoger

excellent

€ 76

€ 12

 

Voorbeeld 2

Labelniveau

Breeam expert

(niet gelet op €)

Groene kostenmanager

(wel gelet op €)

PvE (incl. verplichte credits)

pass

€   0

€   0

Eén kwalificatie hoger

good

€ 13

€   0

Twee kwalificaties hoger

very good

€ 38

€   5

* De kosten die het onderzoek betreffen zijn de directe kosten, zowel bouwkundig als installatietechnisch.

De groene kostenmanagers die het onderzoek hebben uitgevoerd, zijn ervan overtuigd dat door slim om te gaan met informatie, materialen en methodieken, duurzame gebouwen maar een beperkte extra investering vragen ten opzichte van traditionele gebouwen.

Voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Rob van der Heiden RKN, e-mail robvanderheiden@boag.com., of ing. Annemieke de Valk, e-mail annemiekedevalk@boag.com, tel. nr. 010 - 209 35 35.



Reacties


Laatste nieuws