Stedelijk Museum: co-creatie en het samensmelten van heden en verleden

Alexander Collot d’Escury trad op 1 oktober aan als CEO van Desso en is één van de eerste columnisten van Vastgoedjournaal. In zijn nieuwste column vertelt hij over een bijzonder project in het onlangs geopende en geheel vernieuwde Stedelijk Museum en het belang van co-creatie.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opende onlangs haar deuren na een ingrijpende verbouwing en uitbreiding. Wij hadden als onderneming de eer om een bijdrage te mogen leveren aan het interieur van dit monumentale bouwwerk, in de vorm van een uniek wandkleed. Het is een vast onderdeel van de ervaring van iedere bezoeker die de spectaculaire nieuwe museumingang betreedt. Het wandkleed is 200 vierkante meter groot, beslaat de achterwand van het museumrestaurant op de begane grond en loopt door in het nieuwe entreegebied aan het Museumplein. Het hoogste punt van het zwart-witte wandkleed is zo’n veertien meter. Design Bureau Inside Outside van Petra Blaisse ontwierp het werk speciaal voor de nieuwbouw van het museum.

Het opvallende en sfeerbepalende tapijt verbindt de oud- en nieuwbouw van het museum, zowel letterlijk als thematisch. De bouwtekeningen van het nieuwe gebouw zijn samen met de oude plattegronden van het Stedelijk Museum op fraaie wijze in het design verwerkt. Er is echt sprake van een samensmelten van heden en verleden.

Voor mij is dit bijzondere wandkleed vooral een subliem voorbeeld van co-creatie. Dankzij de optimale samenwerking tussen Inside Outside, het Desso-ontwerpteam en de Desso-technici in onze fabriek in Dendermonde (België) was het mogelijk om zo’n innovatief tapijt met een afwijkende grootte te ontwikkelen. Het ontwerp vroeg om een innovatieve combinatie van weeftechnieken en het opnieuw tot leven brengen van methodes uit vervlogen jaren. In functionele zin draagt het wandkleed overigens sterk bij aan een betere akoestiek in de enorme ruimtes, wat voor een museum niet onbelangrijk is.

Voor alle betrokkenen was dit een bijzonder project, waarin uitdagende doelen werden gesteld en grenzen werden verlegd. Ook voor mensen die er niet direct bij betrokken waren blijkt het tot ons grote plezier een bron van inspiratie te zijn. De bijzondere wijze waarop een kunstwerk in een interieur onlosmakelijk verbonden is met het exterieur van een gebouw - en daar veel invloed op heeft - zet velen aan tot nadenken. Wat kan de juiste inrichting van een interieur betekenen voor de uitstraling van mijn gebouw? Hoe laten we interieur en exterieur op elkaar aansluiten? Hoe zorgen we ervoor dat design en techniek elkaar vinden?

Co-creatie biedt architecten, projectontwikkelaars, bouwers en de vele andere actoren in de wereld van het vastgoed een schat aan kansen bij de realisatie van nieuwbouwprojecten en renovaties. Zoals u in het Stedelijk Museum met eigen ogen kunt zien kan het tot prachtige resultaten leiden.

Alexander Collot d’Escury is CEO van DESSO GROUP



Reacties


Laatste nieuws