WOZ-waarde en belastingen optimaliseren

In deze periode van het jaar worden door gemeenten de meeste WOZ-beschikkingen opgelegd. De WOZ-waarde is van breed belang, zoals op het gebied van de lokale heffingen, fiscale afschrijvingen, de schenkbelasting en bijvoorbeeld ook de puntentelling van verhuurde woningen.

Kansen bij de aanslag onroerendezaakbelasting
Aan de hand van de WOZ-waarde wordt door een gemeente onder andere de aanslag onroerendezaakbelasting opgelegd. De onroerendezaakbelastingen vormen een grote eigen inkomstenbron van gemeenten. Eigenaren van onroerend goed en bij niet-woningen ook de gebruikers daarvan, krijgen jaarlijks te maken met deze heffing.

Aanslagen onroerendezaakbelasting zijn gebaseerd op de geschatte waarde van het onroerend goed (de WOZ-waarde) en zijn dus onderhevig aan verschillende meningen. Voor de vaststelling van de WOZ-waarde bij incourante onroerende zaken (bijv. hotels, zwembaden, fabrieken, zorginstellingen) is daarnaast ook de btw-positie van de eigenaar van de onroerende zaak van belang.

Projectontwikkeling
Bij projectontwikkeling verdient de WOZ-waarde en de aanslag onroerendezaakbelasting in elk geval nadere aandacht.

  • Bij incourante objecten in aanbouw en in de eerste twee jaar na ingebruikname dient de waarde mede in het licht van de btw-positie beoordeeld te worden, zo blijkt uit recente rechtspraak.
  • Bij de ontwikkeling van woningbouw dient het bouwperceel gekwalificeerd te worden. Bij woningbouw heeft het de voorkeur dat het perceel tijdens de bouw al kan kwalificeren als ‘woning’, omdat daarover een lagere aanslag onroerendezaakbelasting wordt opgelegd dan over een niet-woning.

Bredere werking van de WOZ-waarde
De WOZ-waarde die door de gemeente wordt bepaald, is niet enkel voor de lokale heffingen van belang, maar dient een veel breder doel. We noemen een aantal voorbeelden waarvoor de WOZ-waarde van belang is:

  • Box 3 van de inkomstenbelasting voor woningen
  • Box 1 van de inkomstenbelasting voor de eigen woning
  • Voor woningen vormt de WOZ-waarde de grondslag bij schenking en overlijden
  • De onroerendezaakbelasting van gemeenten
  • De forensenbelasting van gemeenten
  • De watersysteemheffing van waterschappen
  • Het puntentellingsysteem voor verhuurde woningen
  • Mogelijk lagere rente op hypothecaire financiering
  • De fiscale afschrijvingsruimte in bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting

Voor de praktijk
Met een proactief beleid ten aanzien van de WOZ-waarde en de kwalificatie voor de onroerendezaakbelasting, valt op meerdere vlakken dus voordeel te behalen. BDO REVS houdt op vrijdag 8, 15, 22 en 29 maart en op vrijdag 5 april een kosteloos kort telefonisch consult voor ondernemers met bedrijfsvastgoed of beleggingsvastgoed, om de mogelijkheden te bespreken om de WOZ-waarde en daarmee samenhangende belastingen te optimaliseren. WOZ-consult inplannen: Gratis consult BDO Real Estate & Construction.

Frank Schellekens, belastingadviseur BDO Real Estate Valuation Services



Reacties


Laatste nieuws