Wordt vastgoed minder waard door asbest?

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid, maar hoe gevaarlijk is het precies? Dat is afhankelijk van de situatie. Als je een huis hebt gekocht waarin asbest zit, vraag je je misschien af of je het moet laten zitten of moet laten verwijderen. Mocht het na aanleiding van een asbestinventarisatierapport nodig zijn om de asbest te verwijderen, is het niet altijd duidelijk wie voor de kosten opdraait: de koper of de verkoper? Het antwoord op die vraag is ingewikkeld en hangt af van verschillende dingen, zoals de vorm en locatie van het asbest, en of de koper en verkoper hun verplichtingen nakomen.

De gevaren van asbest
Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid als je het inademt. De schade wordt vooral veroorzaakt door microscopisch kleine vezels. Deze vezels kunnen vrijkomen als asbest beschadigd raakt, en als je ze inademt, kunnen ze leiden tot ernstige ziektes zoals longkanker en asbestose. Dus als je een huis bezit of van plan bent er een te kopen, moet je hier serieus rekening mee houden en de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Dit begint met een asbestinventarisatie.

Asbest in huizen
Vroeger gebruikten ze asbest veel in de bouw vanwege een aantal handige eigenschappen. Het is namelijk slijtvast, isoleert goed, is brandwerend en sterk. Dus veel oudere huizen hebben asbest. Maar asbest kan de waarde van een huis verminderen om twee belangrijke redenen.

Gezondheidsrisico's
De aanwezigheid van asbest in een huis kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Mensen die een huis willen kopen, zijn vaak terughoudend als ze weten dat er mogelijk gevaarlijke asbestvezels aanwezig zijn. Hierdoor haken sommige potentiële kopers af en zal de verkoopprijs verlagen.

Kosten van asbestsanering
Daarnaast is het best wel duur om asbest te verwijderen. Soms legt de overheid zelfs verplichtingen op om asbest te verwijderen, wat betekent dat de eigenaar deze kosten moet dragen. Dit kan een grote financiële last zijn en direct invloed hebben op de waarde van het vastgoed.

Aansprakelijkheid en kostenverdeling
Maar het is ingewikkeld om te bepalen wie uiteindelijk voor deze kosten moet opdraaien en waar je ze kunt verhalen. Het hangt af van veel dingen, zoals wat de verplichtingen zijn van zowel de koper als de verkoper en de specifieke situatie. Dit is ook afhankelijk van het feit of de verkoper aan de koper heeft gemeld dat er asbest is en of de koper voldoende onderzoek heeft gedaan naar het pand. Als deze verplichtingen niet zijn nagekomen, kan dit de aansprakelijkheid beïnvloeden. Bovendien kunnen in het koopcontract specifieke afspraken of garanties staan met betrekking tot asbest. Deze bepalingen kunnen invloed hebben op wie welke kosten draagt als er na de aankoop asbest wordt ontdekt. Het is eigenlijk altijd aan te raden om een professional of bouwkundige expert in te schakelen om je hierover te adviseren.



Reacties


Laatste nieuws