Anders benutten van vastgoed en een creatieve aanpak voor leegstaande panden in Breda

Het opnieuw leven in blazen van leegstaande panden levert vaak unieke en interessante resultaten op. In dat kader deelt de gemeente Breda in deze bijdrage de interessante verhalen achter enkele opmerkelijke en impactvolle transformaties in de stad.

Van wonen in de voormalige monumentale Chassé kazerne in de binnenstad tot pianovoorstellingen in een oude loods. Het opnieuw functie geven van leegstaande panden levert vaak unieke en interessante resultaten op met bijzondere verhalen die erachter schuil gaan. De gemeente Breda bracht onlangs de zesde editie uit van [On] Benut Breda, waarin tal van verhalen over vastgoed zijn gebundeld. Zo blijkt onder andere uit het project Breda Botanique van Synchroon en Post Breda van Maas Jacobs en SDK Vastgoed. Maar ook de verhalen over de verduurzaming van De Lange Stallen door woningcorporatie WonenBreburg is een aanwinst voor Breda.  

Breda Botanique: Synchroon levert kwaliteit
Het idee van Synchroon om een botanische kas te plaatsen in de Chassé kazerne beviel niet alleen de gemeente Breda, maar ook woningzoekenden. Zo waren er maar liefst 962 aanmeldingen voor de 64 appartementen en studio’s in Breda Botanique. Inmiddels is Breda Botanique gerealiseerd en is het een pareltje van Breda geworden. In Breda Botanique zijn niet alleen woningen te vinden maar ook horeca, een filmhuis, het Stadsarchief en een hotel.

Links: Breda Botanique



Verduurzaming in De Lange Stallen door Wonen Breburg: van paarden en soldaten naar een prachtige doorgang naar historisch Breda
Onlangs zijn De Lange stallen aan de keizerstraat opgeleverd. WonenBreburg heeft met een investering van ruim tien miljoen euro, de 84 sociale huurwoningen verduurzaamd naar energielabel A+. De Lange Stallen, waar nu jongeren wonen voor een schappelijke huurprijs, was vroeger een plek waar paarden stonden en soldaten sliepen. Inmiddels is het een prachtige doorgang geworden tussen de Keizerstraat en het historische centrum van Breda. Naast dit project heeft Wonen Breburg meerdere transformaties in de planning staan. 

Post Breda: rustig wonen midden in het centrum
Ook bij Post Breda speelt WonenBreburg een rol. Het oude KPN-gebouw was tot 2014 eigendom van de woningcorporatie. Hierna zijn Maas Jacobs en SDK Vastgoed eigenaar geworden en gestart met het transformeren van het gebouw naar Post Breda waar zowel wonen, horeca en winkels in zal komen. In het midden van het gebouw wordt een gezamenlijke tuin gecreëerd. Deze transformatie draagt bij aan het doel om meer vergroening en dynamiek in binnenstad van Breda te creëren en waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de ambitie om een stad in het park te zijn. WonenBreburg gaat hier 51 appartementen terug kopen en verhuren. 

Rechts: Post Breda 

Van parfumerie naar lunchroom
Mede door de actie #ikmaakbredamooier heeft het pand op de hoek van de Grote Markt en de Ridderstraat een nieuwe invulling gekregen. Waar in het pand eerst één van de eerste parfumeries zat van Breda, kwam het leeg te staan tijdens de corona pandemie. De pandeigenaar las in de krant over het initiatief van #ikmaakbredamooier en liet de ramen van het lege pand beplakken met mooie foto’s van Breda en gemaakt door Bredanaars. Inmiddels heeft het pand een nieuwe invulling gekregen: Belicio Cheatday, een lunchroom waar ze allerlei lekkernijen verkopen.

TG Goed gezelschap biedt een creatieve tijdelijke invulling aan de loods aan de Tilburgseweg
De loods aan de Tilburgseweg werd gebruikt voor de reizende theatervoorstelling Pianostemmen van TG Goed Gezelschap. De voorstelling gaat over in de Tweede Wereldoorlog vervreemde piano’s. Na een lange zoektocht vond oprichter Klemens Patijn de loods bij toeval. 

Klokkenberg: transformatie voormalig sanatorium naar wonen
Het voormalig sanatorium de Klokkenberg (hoofdfoto) bevindt zich in een prachtige omgeving. Nadat de hartkliniek in 2001 vertrok uit de gebouwen, heeft het gebied een lang proces doorgaan tot het prachtige woongebied dat het nu is. Schonck, Schul en Compagnie is er met het ontwerp van Rienks architecten uiteindelijk in geslaagd om een goed woonmilieu te maken met behoud van de monumentale waarden van de gebouwen en woningen. Het is de makelaar en architect gelukt om een woongemeenschap te creëren die een open sfeer uitstraalt en meer onderdeel uitmaken van het landschap. 

Leegstand tegengaan voegt karakter toe aan het verhaal van Breda
Alle transformaties zoals benoemd in [On] Benut Breda hebben gemeen dat ze impact hebben op het beeld van de stad en op de bewoners. Door oog te hebben voor de behoeftes van gebruikers en creatief na te denken wordt in Breda naar manieren gezocht om leegstaande panden een nieuwe invulling te geven. Zoals Arjen van Drunen, wethouder Wonen benoemt: ‘Onze stad verandert. Functies én gebruikers veranderen. En daarmee de behoefte aan vastgoed. Voorop staat dat de transformatie van leegstaand vastgoed naar fantastische nieuwe woon- en werkplekken nodig blijft. En dat de mogelijkheden daarvoor legio zijn.’ De nieuwe invullingen verrijken Breda met extra karakter, zowel in het stadsbeeld als bij de bewoners zelf. De verhalen laten zien met welke passie vele partijen zich inzetten voor Breda. Lees alle verhalen in de zesde versie van (on)Benut Breda. Deze is online te vinden via de volgende Magazine [On] Benut Breda 6 is uit ! - Erfgoedweb Breda.

Fotografie: Edwin Wiekens



Reacties


Laatste nieuws