Ontwikkelingen in de woningmarkt in Noord-Nederland

De prijzen op de woningmarkt zijn jarenlang onstuimig geweest en pas recent is een merkbare daling ingezet. Ondanks dat kunnen we nog niet spreken van een significante groei van het aantal kopers. Toch was er in het begin van dit jaar een kleine opleving te zien. Niet alleen binnen de Randstad, maar ook daarbuiten.

De trends in de woningprijzen bewegen zich in de noordelijke provincies op dezelfde manier als rondom de grote steden. Toch blijft er altijd een duidelijk verschil bestaan. Wie in bijvoorbeeld de omgeving van Groningen een bepaalde woning aanschaft, zou voor diezelfde aankoop in en rond de grote steden veel dieper in de buidel moeten tasten. De beperkte vraag naar woningen en de als gevolg daarvan lagere concurrentie leveren een lagere gemiddelde vraagprijs op.

De te verwachten ontwikkelingen
De vraag is hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen. De woningmarkt in het noorden van Nederland heeft de afgelopen jaren immers flink wat meer geïnteresseerden weten te trekken. De verscheidenheid aan woningtypes maakt deze regio aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Voor velen was de pandemie het laatste duwtje in de richting van een rustige omgeving waarin in alle ruimte kan worden gewoond. Die trend lijkt zich echter door te zetten, alhoewel we niet hoeven te verwachten dat de noordelijke provincies volstromen.

Tijd om tot een weloverwogen beslissing te komen
De zo andere markt van vraag en aanbod in vergelijking met de Randstad maakt dat bijvoorbeeld een makelaar in Groningen op sommige vlakken een beduidend andere aanpak hanteert. Vraag en aanbod zijn er meer in balans, wat de markt minder competitief maakt. Dat betekent ook dat potentiële kopers meer tijd hebben om te beslissen over het al dan niet overgaan tot een aankoop. Een prettige bijkomstigheid, want het kopen van een woning is voor de meeste mensen de grootste uitgave die ze in hun leven zullen doen.

Pas wanneer kopers de tijd krijgen om alle aspecten van een eventuele koop te overwegen, kunnen ze tot een beslissing komen waar ze geheel achter staan. Bovendien geeft dit ze ook de gelegenheid om emoties van redenering te onderscheiden en zich niet te laten leiden door hun gevoel bij een woning.

Een woning die aansluit bij de wensen van de koper
We kunnen daardoor eigenlijk wel stellen dat de minder gespannen sfeer op de woningmarkt van de noordelijke provincies makelaars extra in staat stelt om hun cliënten bij een eventuele aankoop te adviseren en ondersteunen. Lamberink makelaars is een partij die deze rol uiterst serieus neemt. De expert mag zich de grootste makelaar van het Noorden noemen en behoort tot de top 10 van fullservice makelaars in Nederland. Dus naar welk type woning je ook op zoek bent, met de hulp van deze betrokken makelaar kun je vertrouwen op de gewenste uitkomst.

 



Reacties


Laatste nieuws