Hypotheek of lening voor het financieren van een verbouwing?

Het financieren van een verbouwing kan een belangrijke beslissing zijn voor huiseigenaren. Een veelvoorkomende vraag die opduikt, is of je een lening moet aangaan of je hypotheek moet verhogen om de kosten van de verbouwing te dekken. Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om ze goed te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Een lening aansluiten voor de verbouwing
Het afsluiten van een persoonlijke lening of een verbouwingslening kan een aantrekkelijke optie zijn voor het financieren van een verbouwing, vooral als je de hypotheekrente niet wilt verhogen of als je al een lopende hypotheek hebt met gunstige voorwaarden. Er zitten verschillende voordelen aan het afsluiten van een lening. Zo is de flexibiliteit groot. Met een lening kun je een specifiek bedrag lenen dat nodig is voor de verbouwing, zonder dat je je hele hypotheekstructuur hoeft te herzien. Dit betekent dat je niet je volledige hypotheekbedrag hoeft te verhogen als je maar een deel van dat bedrag nodig hebt. Hierdoor krijg je voor een lening doorgaans ook sneller goedkeuring. Het verkrijgen van een lening kan meestal sneller gaan dan het proces van het verhogen van je hypotheek, wat handig kan zijn als je de financiering voor de verbouwing snel moet regelen. Ook kosten voor notaris of taxatie hoef je voor een lening doorgaans niet te maken.

Niet alleen voordelen
Een lening heeft niet alleen pluspunten, maar ook mindere punten. Zo hebben leningen over het algemeen een hogere rentetarief dan hypotheken. Ook is de looptijd in de meeste gevallen korter dan die van een hypotheek. Dit hoeft geen punt te zijn, maar kan wel leiden tot hogere maandelijkse aflossingen. Ten slotte biedt een lening ook maar beperkte fiscale voordelen, terwijl bij een hypotheek de kosten in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar zijn. Alleen bij een persoonlijke lening die afgesloten wordt voor een verbouwing is de rente net zoals bij een hypotheek fiscaal aftrekbaar. Hier zit dan wel een belangrijke voorwaarde aan: de rente is alleen aftrekbaar wanneer de lening annuïtair afgelost wordt.

Het verhogen van je hypotheek voor de verbouwing
Het verhogen van je hypotheek is een andere optie om je verbouwing te financieren. Hierbij wordt het bestaande hypotheekbedrag verhoogd om het geld dat nodig is voor de verbouwing in te sluiten. Een voordeel van een hypotheek is dat de hypotheekrente meestal lager is dan de rente op leningen. Hierdoor kunnen de totale kosten over de looptijd van de financiering lager liggen. Daarnaast heeft een hypotheek vaak een langere looptijd, waardoor de maandelijkse lasten minder hoog zijn. Ook fiscale voordelen kunnen bijdragen aan de keuze voor een hypotheek voor de verbouwing.

Langer proces
Hoewel er dus veel voordelen zitten aan het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing, kleven ook hieraan een aantal minpunten. Zo is er bij een verhoging van de hypotheek vaak een herziening van de hypotheekvoorwaarden. Dit kan extra administratieve kosten met zich meebrengen. Je kunt deze procedure voorkomen wanneer je bij het afsluiten van je hypotheek al een extra bedrag hebt gereserveerd. Of dit mogelijk is hangt echter ook weer af van je financiële situatie. Ook kan het aanvraagproces bij een hypotheek langer duren dan bij de aanvraag van een lening, waardoor het niet altijd de beste optie zal zijn op het moment dat je snel extra financiering nodig hebt. Ten slotte is het goed om op te merken dat het verhogen van je hypotheek betekent dat je huis als onderpand wordt gebruikt. Als je je hypotheek niet terugbetaald, kan dit in het ergste geval dus leiden tot het verlies van je woning.

Ken je financiële situatie
Of je nu kiest voor een lening of voor een hypotheek, één ding blijft van groot belang: zorg ervoor dat je je financiële situatie goed kent. Bedenk van tevoren hoeveel extra maandlasten je kunt dragen. Houd daarbij ook rekening met veranderingen in je situatie. Stel bijvoorbeeld dat je je baan verliest. Zou je je maandlasten dan nog steeds kunnen dragen? Niet alleen jij, maar ook de kredietverstrekker zal overigens je financiële situatie onder de loep nemen. Leennormen wijzigen nog weleens, dus ook als je in het verleden geen lening hebt kunnen afsluiten, kunnen er nu wel mogelijkheden zijn. Check bijvoorbeeld de mogelijkheden eens via https://www.becam.nl. Door vooraf goed in beeld te hebben wat er mogelijk is, kun je de beste beslissingen nemen."

Hypotheek of lening?
Het kiezen tussen een lening en het verhogen van je hypotheek om je verbouwing te financieren, is een belangrijke beslissing. Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is essentieel om je persoonlijke financiële situatie, toekomstplannen en de algemene economische omstandigheden in overweging te nemen. Voordat je een beslissing neemt, is het ook verstandig om professioneel financieel advies in te winnen om de beste keuze te maken die past bij jouw unieke omstandigheden. Zo zorg je ervoor dat je je verbouwing op de best mogelijke manier financiert.



Reacties


Laatste nieuws