Retailer Peek & Cloppenburg gaat richting faillissement

Retailer Peek & Cloppenburg gaat richting faillissement

Duitse modeketen Peek & Cloppenburg - met vijf filialen in Nederland - heeft om uitstel van betaling aangevraagd, melden Duitse media. ‘In 90 procent van de gevallen is dit een voorbode voor faillissement’, zegt advocaat Evert Baart, specialist in insolventierecht tegen VJ.

Met deze surseance-procedure (of insolventie-procedure) heeft P&C ook een afkoelperiode aangevraagd. ‘Bij een surseance krijgt het bedrijf een bewindvoerder die gaat onderzoeken of er een deal te sluiten is met de schuldeisers. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat P&C een deel van de schulden betaalt. Als dat lukt heb je een schuldeisersakkoord en kan het bedrijf verder. Lukt dat niet, wat in 90 procent van de gevallen zo is, gaat het bedrijf failliet’, zegt Baart van advocatenkantoor Van Diepen van der Kroef Advocaten in een toelichting. De insolventiespecialist verwacht dat binnen een of twee weken bekend wordt of P&C faillissement moet aanvragen.

Insolventieplan
P&C kreeg in 2020 en 2021 een enorme klap in de vorm van een forse omzetdaling. Dat zette de liquiditeit van het bedrijf zwaar onder druk. Nu heeft de moderetailer ook last van verslechterd consumentengedrag als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. De retailer heeft tijdens de pandemie enorm uitgebreid en geïnvesteerd in zijn online activiteiten. Volgens het bedrijf zelf moet die strategie nu worden heroverwogen en aangepast. De bedrijfsvoering gaat zonder beperkingen door. Volgens de huidige plannen zijn er geen plannen om vestigingen te sluiten. P&C-directeur Thomas Freude zei tegen Wirtschaftswoche dat hij denkt niemand van de circa 6.800 medewerkers hoeft te ontslaan en verwacht dat de afkoelperiode snel en met een positieve uitkomst kan worden afgerond: ‘We gaan ervan uit dat we de procedure uiterlijk eind dit jaar via een insolventieplan kunnen afronden.’ 

In Nederland was P&C de afgelopen maanden bezig met een vernieuwingsslag. Bestaande winkels op centrale plekken in de binnensteden van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam werden verbouwd en bij de opening van de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam ging een nieuw filiaal van Peek & Cloppenburg open. Recent is een vijfde winkel in Almere Centrum geopend. 

Grootste Duitse keten
De Nederlandse tak van de modeketen is sinds 1998 volledig in Duitse handen. Met 67 filialen is Peek & Cloppenburg een van de grootste modeketens van het land. Het hoofdkantoor is gevestigd in Düsseldorf. 

Voor Baart komt het aanstaande faillissement niet als een verrassing. ‘De Zara’s en H&M’s concurreren deze winkels weg. Ik denk dat er de komende tijd nog wel meer winkels gaan omvallen: ik denk dat de C&A moet oppassen.’

VJ heeft directeur P&C Nederland Marc Hoeben om een reactie gevraagd maar hij zei niet te kunnen en mogen reageren.



Reacties


Laatste nieuws