Bestaande woningbouw zonder spijt verduurzamen, hybride warmtepomp is geen tussenoplossing

Waarom verduurzamen? Doen we het om moeder aarde te beschermen? Of om minder afhankelijk te zijn van Russisch-aardgas of gas uit Groningen? Doen we het omdat Brussel het van ons vraagt? Of zullen we het gewoon voor onszelf en onze huurders doen?

Die laatste zullen daar zeker blij mee zijn, want de energiecrisis duurt voort en consumenten hebben te maken met hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Verduurzaming gaat eigenlijk altijd gepaard met lagere maandlasten. Hoe gaaf is het als de energielasten drastisch omlaag gaan en we daarmee bij veel huurders een gevoel van onzekerheid en onbehagen kunnen wegnemen.

Een ingreep die in één dag gedaan is, geen gedoe en geen grote investering. Dat is de hybride warmtepomp. Of eigenlijk hybride verwarming, gezien de warmtepomp elektrisch is. Een forse besparing op het gasgebruik en waarmee ook euro’s bespaard worden. Vooral voor bestaande woningen interessant. Tot nu toe waren het vaak particuliere woningeigenaren, van de wat grotere woningen, die de stap naar hybride maakten. Gelukkig komen er meer en meer oplossingen die ook voor andere type woningen geschikt zijn, zelfs voor gestapelde bouw. Zodat iedereen van het voordeel van een hybride systeem kan genieten en z’n zuur verdiende geld aan andere zaken uit kan geven.

Hybride als eindoplossing
Hybride werd een tijd gezien als een tussenstap naar all-electric oplossingen, maar zo denkt men al lang niet meer. Op dit moment gebruiken we 8 miljard kuub aardgas per jaar voor de gebouwde omgeving. Dit is niet volledig op te vangen met all electric en warmtenetten. Het is realistischer om het gasverbruik terug te brengen naar 2 miljard kuub. Op termijn kan dit ingevuld worden met waterstof, groengas en synthetisch gas. Daarnaast is het ook verstandiger om grote groepen mensen kleine stappen te laten maken op het gebied van verduurzaming, in plaats van dat we focussen op mensen die groots verduurzamen en naar een energieneutrale woning gaan. Dat laatste is maar voor een kleine groep weggelegd. Nog mooier is het om een grote groep mensen in beweging te krijgen om goede en verantwoorde stappen te maken.

We moeten vooral kijken naar duurzame, no-regret maatregelen waar alle betrokken partijen van profiteren. Het loont om in bestaande woningbouw hybride warmtepompen te plaatsen omdat dit  het mes aan twee kanten snijdt:

  • tevreden huurders die besparen op hun energierekening;
  • uw organisatie levert een bijdrage aan de leefbaarheid van de wereld;
  • u behaalt de gestelde doelen binnen gemeentes voor het bestaande woningbestand;
  • hybride zorgt dat de belasting op het energienetwerk niet te groot wordt;

Kortom, een kleine ingreep met grootse gevolgen. Hoe mooi wilt u het hebben! Maar moet dan de gehele woning gerenoveerd of verbouwd worden?

De kansen en mogelijkheden van slim verduurzamen
Wist u dat voor € 3500.- per woning er al heel veel gedaan kan worden op het gebied van verduurzaming en dat er goede oplossingen voor kleine woningen en gestapelde bouw zijn?

Op 22 november 2022, van 10.00-11.00, organiseert Remeha een gratis webinar waarin gekeken wordt naar de impact van verduurzaming voor zowel verhuurder als de huurder.

In dit webinar kijk ik, samen met 2 experts, naar de huidige mogelijkheden per woningtype, zoals bijvoorbeeld grondgebonden woningen en hoogbouw. We lichten toe welke keuzes slim zijn om te maken, wat de besparing is wanneer je van een gasgestookt systeem naar een duurzaam systeem gaat en hoe het zit met het onderhoud van een duurzaam systeem. Tijdens het webinar komen de volgende experts aan het woord:

Marco Bijkerk, auteur van het boek ‘Help de energietransitie’. Marco heeft 22 jaar ervaring in het ontwikkelen en toepassen van duurzame verwarmingsinstallaties. Hij is vakmatig bezig met een langetermijnstrategie waarbij techniek, innovatie, de consument, politiek, geopolitiek en bedrijfseconomie met elkaar verbonden moeten worden om zo succesvol nieuwe technieken naar de markt te brengen.

Peter Wagener: eigenaar van het energieadviesbureau Business Development Holland en betrokken bij de beleidsvorming op het gebied van verduurzaming in de gebouwde omgeving. BDH besteedt veel tijd aan het monitoren van o.a. (hybride) warmtepompen in het veld.

Tijdens en na afloop van het webinar krijgt u de kans om vragen te stellen.

Meld u nu aan voor het webinar. 

Dit was een bijdrage van Rick Bruins, expert duurzame warmteoplossingen bij Remeha en betrokken bij vele bedrijfs- en overheidsinitiatieven op het gebied van verduurzaming.



Reacties


Laatste nieuws