Hoeveel waarde voegt een groene tuin toe aan een woning?

Een woning in een groene omgeving heeft een hogere waarde dan een woning in een versteend gebied. Heb je dus een groene tuin, dan kun je een betere prijs voor je koophuis vragen.

Makelaars adviseren om die reden om eerst je tuin op te knappen, voordat je een huis te koop zet. Het verschil in woningwaarde kan zelfs oplopen tot boven de tien procent. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.
 
De details moeten kloppen
Mensen die op huizenjacht zijn, overwegen elk detail. Dat houdt niet op bij de staat van de woning zelf, ook de tuin wordt in het totale plaatje meegenomen. Woningen met groendaken zijn momenteel bijvoorbeeld zeer geliefd. Met een tuintje op je dak, veelal bestaande uit speciaal hiervoor gekweekte vetplantjes, lever je namelijk een actieve bijdrage aan de biodiversiteit in je woonomgeving. Bovendien heeft zo’n dak een goede isolerende werking, waardoor het zomers langer koel blijft in huis en in de winter de stookwarmte langer binnen blijft. Al met al dus een ideale situatie, waar huizenkopers graag wat meer geld voor op tafel leggen.

Tegels eruit
Bestaat jouw tuin vrijwel geheel uit tegels? Dan zul je een minder hoge prijs voor je woning kunnen vragen dan wanneer je een tuin hebt met mooie struiken, planten of bomen. Zelfs een gazon doet al  wonderen, mits het goed is onderhouden. Dat heeft twee redenen. Op de eerste plaats hoeven mensen zich zelf niet meer druk te maken over de tuin, als die al piekfijn in orde is. Ten tweede wordt het vanuit de overheid steeds vaker gestimuleerd om de tegels eruit te halen, zodat overvloedig hemelwater snel de grond in kan zakken. Hiermee help je wateroverlast in jouw wijk voorkomen. Is tuinaanleg niet je ding, dan kun je dat natuurlijk uitbesteden aan een professional. Je hoeft echt niet de hele tuin overhoop te halen. Vaak kun je met wat kleine ingrepen al tot een heel aardig resultaat komen.
 

Smaken verschillen
Probeer je tuin zo neutraal mogelijk in te richten. Laat je hiervoor goed adviseren door iemand met verstand van zaken. Wanneer je namelijk bepaalde elementen toevoegt die heel erg smaakafhankelijk zijn, kan het zomaar zijn dat de potentiële kopers er juist op afknappen. Een neutrale tuininrichting scoort bij de meeste mensen goed. Je moet het eigenlijk vergelijken met de extra opties die je bij een auto kunt kiezen. De standaarduitrusting is voor iedereen hetzelfde, maar soms wil je net iets meer luxe en comfort. Die extra opties drijven de prijs op. Op dezelfde wijze is jouw tuin die ene extra optie die de woning een hogere waarde geeft.
 

Vogelvriendelijk
Nog een gouden tip: maak de tuin vogelvriendelijk. En plant er bij voorkeur ook nog wat planten in die bijen aantrekkelijk vinden. Voor dit soort argumenten blijken veel huizenkopers anno 2022 erg gevoelig te zijn. Je geeft ze hiermee namelijk het gevoel dat ze daadwerkelijk iets goeds doen voor de natuur, als ze voor jouw woning kiezen.



Reacties


Laatste nieuws