Kiezen is lastig

De keuze in zorgverzekeringen is groot: voor 2020 zijn er 55 verschillende basisverzekeringen om uit te kiezen, vaak met meer dan honderd pagina’s polisvoorwaarden. De juiste verzekering kiezen kan het verschil betekenen tussen wel of niet alle zorg vergoed krijgen bij een ziekenhuis.

Natura- en restitutiepolis
Driekwart van de mensen kiezen een naturapolis. Bij zo’n verzekering moet de verzekeraar alle benodigde zorg vergoeden. Maar als verzekerden zorg willen van een aanbieder waar de verzekeraar geen contract mee heeft, moeten ze een deel zelf betalen. Zelf bijbetalen gaat om niet-gecontracteerde behandelklinieken, fysiotherapie, wijkverpleging, logopedie of psychologen.

De meeste keuzevrijheid biedt de restitutiepolis. Daarbij wordt in principe de zorg van elke aanbieder vergoed mits de zorg onder de basisverzekering valt.

Extra verzekering
Aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut of tandarts blijft mogelijk. Mensen nemen deze extra verzekering als ze deze zorg verwachten nodig te hebben. Tandartskosten voor kinderen worden vergoed. Voor volwassenen niet. Echter zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken worden wel vergoed binnen de basisverzekering.

Kortingen
Er zijn verschillende manieren om een korting te krijgen op de zorgverzekering. Het verhogen van het eigen risico, de jaarpremie in één termijn vooruit betalen en de collectiviteitskorting. Overstappen naar een andere verzekeraar kan natuurlijk ook.

Eigen risico
Het eigen risico is in 2020 gesteld op €385; evenveel als in 2019. Om een korting te krijgen, kan het eigen risico maximaal op € 885 per jaar worden gesteld. Het kiezen voor € 500 meer eigen risico levert een gemiddeld premievoordeel op van €300. Vooruitbetalen van de gehele jaarpremie levert gemiddeld twee procent voordeel op. Een voordeel van € 25 op jaarbasis.

Groepskorting
De collectiviteitskorting bedraagt in 2020 maximaal vijf procent. De verzekering loopt dan via een collectief zoals de werkgever of gemeente. De vijf procent korting is niet helemaal juist omdat de verzekeraars de premies van de polissen ophogen en vervolgens de korting berekenen. Deze opslag verlaagt in feite het kortingsbedrag. Vaak zijn de voordeligste verzekeringen de polissen waar geen collectiviteit op af te sluiten is.

Vergelijken
Tot slot kunnen vergelijkingssites zoals financiële producten vergelijkingen soms nog een extra korting bieden. Verzekeraars betalen hen namelijk voor de doorverwijzingen.

Een zorgverzekering kan gewijzigd worden tot en met 31 december 2019. De oude zorgverzekering moet opgezegd zijn vóór 1 januari 2020. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht en geldt vanaf 1 januari. Een voorwaarde bij het overstappen is dat er geen achterstand is in de betaling van de zorgpremie. Onderneem je geen actie, dan loopt de huidige zorgverzekering gewoon door en kan er pas in het volgende jaar worden overgestapt.



Reacties


Laatste nieuws