‘Persoonlijk contact doorslaggevend voor overstappen naar ING’

(Advertorial) De Eindhovense ondernemer Wouter Schuitgraaf belegt zijn winst in huurwoningen in en rond Eindhoven. In VJ vertelt hij hoe financier ING Kredietadvies Particulieren hem geholpen heeft met het structureren van zijn vastgoedbeleggingen en dat tegen gunstige leningsvoorwaarden.

Al vijftien jaar is Schuitgraaf (41) ondernemer in de ICT. Hij runt nu twee verschillende specialistische bedrijven. Met één ervan consulteert hij andere, voornamelijk MKB-bedrijven, met het opschalen van hun ICT-netwerk en bij het andere bedrijf handelt hij in netwerk-gerelateerde zaken waar hij vraag en aanbod in een soort van marktplaats bij elkaar brengt. En dat niet zonder succes: zijn bedrijven floreren. Een groot deel van de winst belegt Schuitgraaf in verhuurde woningen.

Gegroeide vastgoedportefeuille
Op zijn kantoor op een businesspark in Eindhoven praten Schuitgraaf en Erik van Adelberg, kredietadviseur ING Kredietadvies Particulieren regio Zuid-Oost met Vastgoedjournaal over de gegroeide vastgoedportefeuille en hoe hij dat met hulp van Van Adelberg heeft weten te structureren. Daarbij werd de toenmalige financiering overgenomen en met betere voorwaarden voortgezet.

Hoe zien de financiële condities van de vastgoedportefeuille van Schuitgraaf er nu uit?
Vanwege de gezonde vermogenspositie en courante vastgoedportefeuille heeft Schuitgraaf voor zijn financiering een scherpe vijfjaars-rente en een jaarlijkse aflossing van 4%.

ING Kredietadvies Particulieren financiert huurwoningen tot maximaal 50-70% loan-to-value. Voor zakelijk vastgoed zijn die percentages lager en is het uitgangspunt dat er sprake is van een gespreide vastgoedportefeuille. Voor alle vastgoed dat door ING Kredietadvies Particulieren wordt gefinancierd geldt dat er een concrete huurstroom dient te zijn en dat de panden bij voorkeur een ‘groen’ energielabel hebben of krijgen.

“Ik ben nu een jaar of tien bezig met commercieel vastgoed als belegging”, vertelt Schuitgraaf. “Dat begon toen ik mijn eerste bedrijf had verkocht. Toen stond er opeens een groot bedrag op mijn rekening. Via via kwam ik in contact met een lokale vastgoedmakelaar die mijn interesse gewekt heeft om in verhuurde woningen te gaan investeren. Mijn eerste aankoop was een nieuwbouwappartement van €165.000 in Eindhoven die ik direct uit eigen middelen betaalde. Het bijzondere hierbij was, dat ik het appartement helemaal nog niet goed had bekeken of het was al verhuurd. Ik wilde alleen nieuwbouw zodat ook mensen van buiten Eindhoven het aantrekkelijk vinden om daarin te wonen. Bovendien is nieuwbouw gemakkelijk te verhuren.” Hij kreeg de smaak te pakken en al gauw volgde het tweede, derde en vierde appartement. Allemaal in en rond Eindhoven.

Booming woningmarkt
Dat is een goede zet geweest want de Eindhovense woningmarkt is inmiddels booming met stijgende woningprijzen tot gevolg. “Daar heb ik nooit direct over nagedacht”, vertelt Schuitgraaf: “Dat was ook niet de drijfveer om te investeren in vastgoed. Ik wist wel dat verhuurd vastgoed een goede belegging is en heb me daarom uitsluitend gericht op de huurstromen. Ik ben zeker niet van plan om te verkopen.”

Inmiddels is het aantal huurwoningen in de portefeuille van Schuitgraaf gestegen tot bijna acht stuks: binnenkort hoopt hij weer één te hebben aangekocht, ook in de lichtstad.

Hoewel de huurwoningen in eerste instantie geheel met eigen geld zijn aangekocht, heeft Schuitgraaf de woningen later deels laten financieren door zijn vroegere huisbank. Inmiddels zijn alle financieringen overgezet naar ING Bank.

Overstag
Schuitgraaf: “De condities van de beleggingsfinanciering van ING Kredietadvies Particulieren waren dermate aantrekkelijk dat ik overstag ben gegaan. Ook is er bij ING Kredietadvies Particulieren meer mogelijk.” Hij kreeg overigens van meer banken online een aantrekkelijke offerte aangeboden. “Maar ik kreeg hierbij een slecht gevoel. Je moet elkaar wel in de ogen kunnen kijken als je lang met elkaar verder wilt. Het persoonlijke contact met Erik was daarin doorslaggevend. Voor deze bank ben ik tenminste geen ‘vreemde’ ”, stelt Schuitgraaf.

De overstap naar ING Kredietadvies Particulieren biedt hem – zie kader – meerdere voordelen: niet alleen profiteert hij van een (nog) lagere rente, maar ook van gunstige aflostermijnen. Ook kan hij de financiering snel en gemakkelijk uitbreiden bij een nieuwe aankoop.

“Zaak is wel dat het om , bij voorkeur duurzame, woningen gaat waar een officieel huurcontract kan worden overlegd. ING Kredietadvies Particulieren financiert bij voorkeur verhuurd vastgoed met een ‘groen’ energielabel”, verduidelijkt Van Adelberg.

Aanlevering documentatie
Daarnaast is goede en volledige aanlevering van de juiste documentatie van belang. “Dat hangt samen met mijn eigen werk”, vertelt Schuitgraaf. “Ik vertel bedrijven dat goede en accurate informatie belangrijk is.” Van Adelberg beaamt ook dat Schuitgraaf goed en snel de juiste documenten weet aan te leveren.

Daarover moet niet lichtvaardig worden gedacht. “Klanten gaan bij ons (spreekwoordelijk) ‘met de billen bloot’. Alle huurstromen dienen helder en duidelijk te zijn. Ook dient het vastgoed courant en goed onderhouden te zijn. Daarnaast kijken wij naar de totale financiële positie van de klant. We willen zicht hebben op alle mogelijke risico’s zodat we de klant ook goed kunnen adviseren en een passende financiering kunnen voorstellen”, vertelt Van Adelberg.

Volgens Van Adelberg (foto rechts) is de ‘klant’ – het subject - uiteindelijk minstens zo belangrijk als het vastgoed – het object – waarin hij belegt. “Dat onderscheidt ons van andere banken. Wij kijken juist ook naar de financiële positie van de klant, de activiteiten die hij onderneemt en zijn trackrecord. Schuitgraaf is wat dat betreft voor ons een ideale klant gezien de zeer goede staat van dienst als ondernemer en vastgoedbelegger. Het helpt dat hij het vastgoed eerst geheel met eigen geld heeft aangekocht en om daarna pas de financiering bij ons te regelen. Dat maakt hem sterk in de onderhandelingen bij de aankoop. Die luxe heeft niet iedereen.“

Overstap heeft meer gebracht
De overstap naar ING als huisbank voor het beleggingsvastgoed heeft Schuitgraaf meer gebracht dan financiering alleen. “Sinds ik met ING Kredietadvies Particulieren zaken doe, ben ik nog serieuzer dan voorheen met vastgoed bezig. Ik sta er nu veel zakelijker in”, zegt Schuitgraaf.

Zo heeft ING Kredietadvies Particulieren hem ook geholpen om een duidelijke splitsing te maken in de zakelijke en privé uitgaven en die voor het vastgoed. Schuitgraaf: “Dat liep eerst allemaal door elkaar. ING Kredietadvies Particulieren heeft me hierin goed geassisteerd door een afzonderlijke appartementsrekening aan te maken. Nu heb ik meer overzicht. Ik heb nog overwogen om van de vastgoedbeleggingen een aparte bv van te maken, maar het is voor nu prima zo.”

Heeft hij nog wensen voor in de toekomst? Schuitgraaf lachend: “Nog meer vastgoed aankopen. Ik ga er vanuit dat het me gaat lukken. En ik weet precies wanneer ik Erik moet bellen en wat hij nodig heeft om de financieringsaanvraag te beoordelen. Dat maakt het een stuk makkelijker. ”

De gebruikte klantnaam is om privacy-redenen gefingeerd. De echte naam is bij de redactie bekend.

Meer weten?
Kijk op www.ing.nl/beleggingspand of bel met Erik van Adelberg FFP, Kredietadviseur Regio Zuidoost van ING Nederland op 020-56 47 377 of 06-30 49 13 24. Of mail erik.van.adelberg@ing.com.  



Reacties


Laatste nieuws