'Groei van logistiek vastgoed biedt volop kansen in de energietransitie'

Vastgoed is op dit moment booming. Er wordt volop gebouwd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo werd vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen m2 logistieke ruimte verhuurd of verkocht. Je zou zeggen: een uitgelezen kans om actief in te zetten op actuele thema’s als verduurzaming, circulair bouwen en in te spelen op de energietransitie. Dat gebeurt weliswaar steeds meer, maar kan sneller. Ontwikkelaars richten zich vooral op het realiseren van vierkante meters voor het hier en nu en lijken te vergeten dat er ook nog een straks is.

Vastgoedjournaal ging in gesprek met Fabio Pisano, Manager Sunbound bij Croonwolter&dros. Sunbound is de nieuwe naam van Solar Investments, het samenwerkingsverband van Croonwolter&dros en Switch Energy, en speelt in op actuele thema’s zonder de toekomst uit het oog te verliezen.

Sterker: Sunbound richt zich op de toekomst en heeft inmiddels een aantal aansprekende projecten gerealiseerd. Zoals in de Amerikahaven in Amsterdam waar ze op een logistiek centrum een zonnestroominstallatie van bijna 30.000 m2 realiseerde. Behalve duurzaam en verduurzaming is integratie één van de terugkerende woorden in het gesprek met deze enthousiaste wegbereider van duurzaam opgewekte energie.

Maar voordat we het daarover hebben begint Pisano ermee de veronderstelling te nuanceren dat er helemaal geen oog is voor duurzaamheid en circulariteit bij ontwikkelaars: “Er zijn ook partijen voor wie die begrippen wel degelijk een belangrijk rol spelen en voor duurzaamheid en circulariteit belangrijke speerpunten zijn, die ze bij diverse actuele ontwikkelingen concreet vorm probeert te geven.”

Eén doorontwikkelde propositie
Vervolgens gaat Pisano in op de huidige situatie: “Er zijn op het ogenblik partijen die zich vooral richten op het ontwikkelen van grote dozen waar ze zonnepanelen op leggen. Daarbij vragen ze voor een lagere prijssubsidie aan en leveren de opgewekte stroom 100% terug aan het net. Zowel economisch als maatschappelijk vinden wij dit niet zo interessant. Wat wij veel spannender vinden en waarvoor we ook een propositie hebben doorontwikkeld is de situatie waarbij partijen zoals IKEA en Ahold hun logistieke ruimte ook willen gebruiken in combinatie met de elektrificering van hun wagenpark. Wij bieden daarvoor een oplossing bestaande uit een zonnestroominstallatie, laadpalen, opslag en high-end software die ervoor zorgt dat opwekking, opslag en capaciteit van de laadpalen via een slim algoritme op elkaar worden afgestemd. Een oplossing die we bijvoorbeeld hebben gerealiseerd voor een transferium. Wij kunnen daardoor de vergoeding voor een kilowattuur interessanter maken en daardoor ook de klant een hogere vergoeding bieden voor de huur van zijn dak waarop de zonnestroominstallatie ligt. Voor iedereen een win-win situatie. Wij integreren met onze oplossing al die aspecten van verduurzaming, elektrisch vervoer en opslag van de opgewekte elektriciteit. En bieden de klant één propositie die alleen maar zijn dak beschikbaar hoeft te stellen."

Integratie
Sunbound is, in de woorden van Pisano, “expert in financiële en technische engineering dat een geïntegreerd systeem, de elektrische infrastructuur van de toekomst, biedt van opwekking, opslag en laadpalen. Deze vormen de onderdelen van een zelfregulerend systeem. Dat onderscheidt ons ook van andere partijen die de techniek moeten outsourcen, terwijl wij met Croonwolter&dros al zo’n anderhalve eeuw technische kennis en ervaring in huis hebben. Wij kunnen de risico’s naar ons toehalen omdat wij de techniek goed kennen. Wij zijn veel meer een system integrator dan een partij die wat zonnepanelen op een dak legt. Daarin zijn wij uniek. Wij kunnen met onze propositie een logistieke ruimte energieneutraal inrichten. Niet alleen door toepassing van zonnepanelen, maar ook met warmte/koude opslag en alle techniek die nodig is om van zo’n hal een smart building te maken. Zo’n gebouw wordt dan als het ware een energiehub die onderdeel kan worden van een smart grid, een community waar duurzame energie wordt gedeeld omdat niet ieder gebouw even groot is. Je kunt op die manier hele bedrijventerreinen energieneutraal realiseren. Wij kijken dus, net als bepaalde ontwikkelaars, verder dan alleen naar stand-alone gebouwen met een zonnestroominstallatie op het dak. Er zijn op het ogenblik volop partijen die de koppeling willen maken met elektrisch vervoer. Ook modulaire systemen die we vanuit Croonwolter&dros ontwikkelen voor bijvoorbeeld logistieke centra passen heel goed bij energieoplossingen. Deze systemen kunnen een integraal onderdeel vormen van duurzame logistieke centra, die hierdoor steeds meer zelfvoorzienend worden en ook kunnen meegroeien door hun modulariteit.”

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de visie van Croonwolter&dros op duurzaamheid en de opwekking van duurzame energie? Neem dan contact op met onze specialist op het gebied duurzame energie, Fabio Pisano. U kunt hem bereiken op: 06 2243 3446 of via de mail op fabio@sunbound.nl. Ook op Sunbound.nl is meer informatie te vinden.



Reacties


Laatste nieuws