Buitenlandse partijen kopen in paar dagen honderden huurwoningen aan

Nederlandse huurwoningen blijken onverminderd in trek bij buitenlandse beleggers. In zeer korte tijd kochten Catella en Orange Capital Partners samen 614 huurwoningen aan in diverse Nederlandse plaatsen.

Daar blijft het niet bij. Gisteren meldde VJ dat de Singaporese belegger/ontwikkelaar First Sponsor Group samen met Provast drie woontorens met 600 woningen zal gaan ontwikkelen in Amsterdam Zuidoost. Nog niet duidelijk hoeveel daarvan huurwoningen zullen worden.

Zo kocht de Duitse belegger Catella 254 woningen in Almere, Amsterdam en het appartementengebouw Helftsheuvel in ’s-Hertogenbosch aan voor naar verluidt €37 miljoen. De aankopen maken onderdeel van een grotere portefeuille waarbij in totaal 650 huurwoningen door heel Europa worden aangekocht. De investeringen zijn bestemd voor het Catella Wohnen Europa vastgoedfonds.

Naar 10.000 woningen in de Randstad
Nog groter was de deal die het in Amsterdam gevestigde Orange Capital Partners (OCP) deed deze week. Toen werd bekend dat het 360 huurwoningen in twee portefeuilles van diverse beleggers heeft aangekocht voor circa €58 miljoen. De woningen zijn bestemd voor het Vivada woningfonds, een joint venture tussen OCP en naar verluidt het Singaporese staatspensioenfonds Government of Singapore Investment Corporation (GIC). Laatst genoemde partij is hierbij de hoofdinvesteerder van het fonds. Het zou daarmee de eerste investering zijn van het GIC in Nederlandse huurwoningen. GIC is qua omvang te vergelijken met een pensioenbelegger als APG. Volgens de site van GIC investeert het inmiddels circa 100 miljard dollar in verschillende werelddelen.

Victor van Bommel (foto) van OCP stelt dat Vivada hiervoor nieuw is opgericht. “Het is een fonds met een lange beleggingshorizon van 10 jaar. Op termijn willen we streven naar een portefeuille met 10.000 huurwoningen in de Nederlandse Randstad.” Op dit moment is OCP bezig met het uitbreiden in retailbeleggingen. Daarvoor is een partnership met zakenbank Goldman Sachs gesloten. Goldman Sachs is tevens een vroegere werkgever van Van Bommel. Hij werkte 14 jaar voor deze bank in Londen.  

OCP beheert momenteel €500 miljoen aan huurwoningen in een drietal woningfondsen waarbij 80% in en rond Amsterdam staat. Op de grote foto een eerdere aankoop van OCP in 2015. Toen kocht OCP 102 vrije sector huurappartementen aan op het Nieuw Waterlandplein in Amsterdam-Noord van woningcorporatie Ymere. 



Reacties


Laatste nieuws