DBFMORE, een uitnodiging voor lifecyclebenadering in gebiedsontwikkeling

De markt voor woningen trekt op veel plaatsen weer aan. Een goed teken, maar als ik om me heen kijk maak ik me ook gelijk zorgen. Wat hebben we geleerd van de crisis? Zijn de woningen en bijbehorende gebieden die we realiseren nou echt duurzaam in de brede zin van het woord? Of gaan we op de oude voet verder? In 2010 introduceerde ik met een aantal collega’s de DBFMORE werkwijze om aan de slag te gaan met duurzame gebiedsontwikkeling. Nu er weer volop gebouwd en ontwikkeld wordt wil ik dit gedachtegoed opnieuw over het voetlicht brengen. Door elkaar scherp te houden kunnen we mooiere en duurzamere gebouwen en gebieden ontwikkelen.

Door: Ir. Linda van Hilten, adviseur gebiedsontwikkeling bij AT Osborne

DBFMORE, toe naar een lifecyclebenadering in gebiedsontwikkeling
DBFMORE is als idee ontstaan vanuit het kijken naar de keten. Doordat we vaak zagen dat gebiedsontwikkeling plaatsvond vanuit het principe DBFAGWI, Design-Build-Finance-and-‘Good-Luck-With-It’. Ook constateerden we dat dit nou niet perse de meeste toegevoegde waarde opleverde voor zowel de eigenaar/gebruiker, als de duurzaamheid van het gebied. Met DBFMORE verlengen we deze keten met Maintain-Operate-REcycle/REduce/REuse/REnovate/REpare/REtrofit. Deze termen richten zich op een lifecyclebenadering en het gedachtegoed van cradle-to-cradle. Door aan de voorkant vanuit al deze aspecten te kijken kun je bewuster kiezen voor duurzamere oplossingen. Wellicht maakt dit zelfs dat je conceptueel hele andere keuzes maakt. Een woningconcept voor de snelle verkoopvraag van nu, zou wel eens een heel andere woningconcept kunnen zijn dan wat je neer zou zetten vanuit een lange termijnbenadering. Dan wegen immers ook aspecten als demografische, technologische en klimatologische ontwikkeling mee. In de gemiddelde woning die nu wordt gebouwd zie je dit soort afwegingen niet of nauwelijks terug. En in de gebieden die er omheen liggen ook niet. Volgens mij moeten we dit als professionals echt beter kunnen en doen.

DBFMORE voor innovatieve doorontwikkeling
Met deze benadering kun je ook kijken naar een duurzame, innovatieve doorontwikkeling van reeds bestaande gebieden en gebouwen, zodat ze ook in de toekomst waardevol blijven. Op zoek gaan naar de mogelijkheden voor her- en doorontwikkeling vanuit DBFMORE maakt dat ook bestaande stedelijke gebieden interessanter worden om in te investeren. Maintain-Operate-REcycle/REduce/REuse/REnovate/REpare/REtrofit zijn immers bij uitstek zaken die hierbij een rol spelen. Neem bijvoorbeeld Zon-PV-panelen op een bestaande woning. Deze zijn zowel een innovatie als een retrofit. De innovatie is dat de voorziening van elektriciteit een nieuw karakter krijgt. De retrofit is dat de bestaande woning opnieuw geschikt wordt gemaakt om te blijven functioneren. Daarnaast betekenen deze zonnepanelen toekomstwaarde, omdat zij de optie bieden om bijvoorbeeld onderdeel te worden van een smart grid. Een smart grid verbindt panelen en apparaten in de buurt aan elkaar, zodat bijvoorbeeld wasmachines op het juiste moment worden ingeschakeld. Als dit smart grid er komt, dan is dat opnieuw een innovatie en een retrofit tegelijk. Doordat je met nieuwe innovaties kunt voortbouwen op het bestaande, creëer je nieuwe waarde die voorgaande investeringen meer waard maakt en tevens de deur openzet voor volgende investeringen. Zo werk je toe naar een opwaartse spiraal van investeringen, die niet alleen financieel interessant is, maar ook goed is voor mens en milieu.

DBFMORE is een uitnodiging
Natuurlijk weet ik als ieder ander dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie. Mooie woorden zijn lang niet altijd (makkelijk) waar te maken. Ik zie DBFMORE dan ook als een uitnodiging. Een kans om elkaar scherp te houden en uit te dagen om steeds weer een stap in de goede richting te zetten. Eens out of the box denken over hoe we, dat waar we iedere dag zo druk mee bezig zijn, nog beter kunnen doen. Laten we van DBFMORE in the box denken maken, zodat we letterlijk bouwen aan een mooie en duurzame toekomst!



Reacties


Laatste nieuws