Vluchteling gebruikt als middel tegen verhuurdersheffing?


In de Telegraaf van 18 september staat een stuk over de bereidwilligheid van corporaties om op een aantal plaatsen in Nederland -tijdelijke-woningen neer te zetten om de tienduizenden vluchtelingen te huisvesten. Aedes voorzitter Marc Calon is daarover in overleg met Minister Blok. Echter lijkt het er hier op dat Aedes het vluchtelingenprobleem omarmt, om zo de verhuurdersheffing van tafel te vegen.

De kwestie
In het artikel wordt geschreven dat het ook mogelijk is om vluchtelingen te huisvesten in sociale huurwoningen, waarbij zij een keuken delen. Aedes stelt dat er meer van dit soort onorthodoxe maatregelen getroffen moeten worden.

Wat is er nog meer onorthodox? Wellicht een wetswijziging die het plaatsen van –tijdelijke– woningen bevordert? Denk aan het afschaffen van de verhuurdersheffing. Dat zou tegelijkertijd een groot financieel voordeel zijn voor de woningcorporaties. En hoe heet het orgaan dat als spreekbuis voor de woningcorporaties fungeert? Juist Aedes.|

Calon vertelt tegen de krant: "De verhuurdersheffing die het Rijk corporaties oplegt, maakt het onaantrekkelijk om veel tijdelijke zelfstandige woningen neer te zetten. Terwijl gemeenten wettelijk verplicht zijn een zelfstandige woning, met eigen sleutel, keuken en toilet, aan te bieden", aldus Calon. "Dan moet dus óf die heffing eraf, óf we moeten afspreken dat een kamer met gedeelde keuken ook goed is." 



Reacties


Laatste nieuws