Inventief: een lichtgewicht dak


U weet inmiddels, WoningmarktNL houdt van inventieve woonconcepten, duurzaamheid en nieuwe manieren van denken en doen. Op de website van De Architect vonden wij een inspirerend verhaal over de dakconstructie van de 94-jarige Amerikaan George Nez. Met zijn cementen dak heeft hij menig vluchteling van onderdak voorzien.

De oude Amerikaan
George Nez is Stedebouwkundige. Zijn ervaring bestaat onder andere uit vijftig jaar werken in rampgebieden, voornamelijk Afrika, maar ook dichter bij huis na de aardbeving van 1963 bij Skopje (Macedonië). In deze periode ontwikkelde hij een manier om snel een stevig dak te maken.

Het dak is licht, sterk en eenvoudig te maken. Het dak bestaat uit een houten (of bamboe) frame, stroken textiel en een 3 centimeter dik mengsel van cement, zand en latex (in Bergen vervangen door ViscoBond) en iedereen kan het dak maken.

Niets nieuws…
Nez ontwikkelde dit systeem al in 1961 in Ghana, waar de Volta-rivier moest worden voorzien van een stuwmeer. Honderdduizend bewoners moesten snel worden verhuisd. Nez had achttien maanden de tijd om 14.000 nieuwe huizen te bouwen. Onder de druk van deze immense taak kwam hij op het idee om eerst kolommen neer te zetten met daken, zodat de mensen zelf in de schaduw hun wanden konden bouwen. Het dak, dat per vierkante meter 18 kilo weegt en 50 dollar kost, kan door een paar man op de kolommen worden getild.

Kent u meer van dit soort inspirerende ideeën? Tip ons via twitter @Woningmarkt_NL.



Reacties


Laatste nieuws