Hypotheekaanvragen: meer dan een zomerdipje


Ook de vastgoedsector heeft een –soort van – zomerreces. Daarom schenkt WMNL in deze tijd graag aandacht aan scherpe geesten met een nog scherpere pen. Op de website woningmarktcijfers.staanhier.nl staat een artikel over hypotheekaanvragen en de toekomst hiervan. Het verhaal, geschreven door Jasper du Pont, geeft een andere kijk op de positieve berichtgeving van banken en media. Lees het zelf, bent u het hiermee eens of oneens? Uw mening kunt u hier doen gelden.

Zomerdip?
In juli is het aantal hypotheekaanvragen bij Hypotheken Data Netwerk (HDN) gehalveerd ten opzichte van de maand er voor. Als we Peter Boelhouwer – hoogleraar woningmarkt met commerciële verantwoordelijkheid voor onderzoeksinstituut OTB – mogen geloven, is dit ‘puur het seizoenseffect‘. HDN zelf merkt op dat ‘ondanks de zomerdip, het aantal aanvragen 25 procent hoger was dan vorig jaar juli’. U moet weten dat het vorig jaar juli geen zomer was.

Wie iets langer naar de grafiek met hypotheekaanvragen per maand kijkt, ziet dat de opleving in juni en de terugval in juli dit jaar zéér uitzonderlijk was. Ondanks het grote voorbehoud dat ik heb bij de betrouwbaarheid van HDN data valt immers af te lezen dat voorgaande jaren in juli misschien enkele procenten minder hypotheken werden aangevraagd dan in juni, maar de omvang van de terugval dit jaar is ongekend.

Spoed
Wat de eerste juli van dit jaar anders maakt dan voorgaande jaren, is de aangekondigde uitbreiding van NIBUD-tabellen, waarmee leennormen aangepast zijn aan de onverwacht lage rentestanden. Ook werd de grens voor het in aanmerking komen van NHG omlaag bijgesteld per 1 juli, maar dit is afgelopen jaren steeds het geval geweest op die datum.

Het heeft er dus alle schijn van dat een groot deel van de huizenkopers zich gehaast heeft om een hypotheek af te sluiten, omdat zij voelden aankomen dat zij meer wilden lenen dan bij de huidige lage rentestand volgens het NIBUD verantwoord zou zijn.

Gokje
Wat dit betekent voor de komende maanden is moeilijk te schatten. Waarschijnlijk heeft een deel van de kopers die een huis wilden kopen dit gedaan vóór 1 juli, waar zij dit onder normale omstandigheden daarna zouden doen. Mijn guestimate zou zijn dat het om ongeveer dertigduizend hypotheekaanvragen gaat.

Bijkomend effect van het kopen onder tijdsdruk is, dat kopers geneigd zijn genoegen te nemen met minder. Wie nog vlug te veel wil kunnen lenen heeft niet alleen meer te besteden, maar is eerder geneigd met minder genoegen te nemen. In de cijfers over het tweede kwartaal verwacht ik dus een (extra-) prijsopdrijvend effect, waarna het derde kwartaal juist zal meevallen.


Edit> 
Het verloop van de wekelijkse aanvragen vorig jaar en dit jaar.



*Ook een scherpe pen? Stuur een bericht naar ruud@woningmarktnl.com en misschien verschijnt uw column ook op WoningmarktNL!

 

 



Reacties


Laatste nieuws