5 huizen om bij te dagdromen


Het is zomer, het halve kantoor is leeg en ondanks uw goede bedoelingen bent u toch zo nu en dan aan het dagdromen. Laat ons u even meenemen langs 5 huisconcepten. Een mondiale selectie aan inspirerende en indrukwekkende huizen.


1. Casa Brutale
De Bondvillain-schuilplaats is ontworpen door Grieks architectenduo Open Platform for Architecture (OPA). Op het eiland Rhodos is deze woning geplaatst in een rotswand die uitkijkt over de Egeïsche Zee. Volgens OPA ‘herdefinieert het project de harmonieuze samengang van de mens en de natuur in een poëtische hommage aan het pure Brutalisme, een stroming in de architectuur die de strakke ontwerpen van het 20ste eeuwse modernisme voortzette tussen 1950 tot medio jaren ’70.  
 

2. Cliff House
Van in de rots, naar aan de rots. Dit huis is niet voor de jetsetter met hoogtevrees. Gesitueerd in Sydney Australië aan een cliff telt the Cliff House vijf verdiepingen. Het huis is geïinspireerd op de manier waarop mosselen zich vastklampen aan de romp van een schip. Het huis is ontworpen door Modscape, een bouwer die vaak met modules werkt. Het ontwerp "is een theoretisch antwoord op de klanten die Modscape hebben benaderd om de ontwerpmogelijkheden voor extreme percelen land aan de kust in Australië te verkennen", aldus de website van Modscape.
 

3. Tree House
Nee, nee, geen boomhut. Dat zou te makkelijk zijn. Dit ontwerp komt van Deense designstudent Konrad Wójcik, die droomt over een toekomst waarin mensen wonen in de boomachtige huizen die zich vermengen met de bossen. Ondersteund door een enkele paal, als een boomstam, zijn woningen geschikt voor twee tot vier personen. Volgens FastCo.Exist, zouden de vier vloerwoningen worden uitgerust met bio-kookketels, warmtepompen en een hele wand van zonnepanelen. De huizen zouden worden gebouwd met een houten frame, in plaats van met cement en staal. De bedoeling is om de ontbossing te verminderen, en het creëren van woningen met een lage ecologische voetafdruk, die ook kunnen worden gerecycled of hergebruikt in de toekomst.
 

4. Mirage House
Alsof de Griekse crisis niet bestaat zijn we weer terug in het land van de rijen bij de pinautomaat. Deze keer is het Kios Associated Architects die de opdracht kreeg om een ongebruikelijk huis van 198 vierkante meter te bouwen met een panoramisch uitzicht over de Egeïsche Zee. Het meest opvallende kenmerk van het ondergrondse huis is het dak, dat eigenlijk een randloos zwembad is. Het zwembad levert zowel isolatie en bescherming tegen de zon en warmte. Zelf zeggen de ontwerpers van het huis: “Ons doel was om het gebouw in het landschap te laten integreren. Het water weerspiegelt tijdens de dag de omliggende rotsformaties en tijdens de nacht de met sterren gevulde hemel. De meeste van de zichtbare bouwmaterialen werden gevonden in de omgeving en werden gebruikt om het huis te laten 'verdwijnen' in de natuur."
 

5. Sliding House
The Sliding House van dRMM. Gelegen in Suffolk, Verenigd Koninkrijk, doet precies wat de naam doet vermoeden - het glijdt. De eigenaar wenste een zelfgebouwd bejaardentehuis waar hij voedsel zou kunnen verbouwen en kon genieten van het landschap. Zowel architect en eigenaar besloten destijds om de grenzen te verleggen. Het huis is voor het grootste deel gebouwd met gebruik van typische bouwstrategieën en materialen. Dit huis gaat minder over een innovatie in materiaal, maar juist over technologische details. De randen van het huis hechten aan wielstellen, en motoren geïntegreerd in de dikke wanden zorgen dat het "open" huis in 6 minuten kan worden afgesloten. 

  



Reacties


Laatste nieuws