Bouwers opgelet: Flora- en faunawetgeving kan uw project zomaar maanden stopzetten

Staan er de komende jaren renovatie- en grootonderhoud projecten op de agenda, dan krijgt uw organisatie te maken met de Flora- en faunawet. In een vroeg stadium, minimaal één jaar voor aanvang van de werkzaamheden, dient rekening te worden gehouden met deze wetgeving.

De Flora- en faunawet is sinds 2002 van kracht om de in het wild levende planten- en dierensoorten te beschermen onder andere gedurende renovatie- en grootonderhoud projecten.

"Te vaak blijkt nog dat opdrachtgevers in de bouwsector niet goed op de hoogte zijn van de wetgeving of de wet niet op waarde weten te schatten. Het niet naleven van de Flora- en faunawet kan verstrekkende consequenties hebben. Werkzaamheden kunnen worden stilgelegd. Zo'n bouwstop kan maanden duren met alle financiële gevolgen van dien; projecten lopen langdurige vertraging op, het leidt tot interne en externe faalkosten, opgelegde geldboetes en subsidies worden misgelopen. Denk ook aan grote ontevredenheid van de betrokken partijen, waaronder bewoners", zegt Lars Weijers, directeur van Weijerseikhout, dakspecialist en expert in het verduurzamen van bestaand vastgoed, uit Groesbeek.

Hoe slim om te gaan met de Flora- en faunawet?
Het verdient sterk aanbeveling minimaal één jaar voor de geplande uitvoering van de werkzaamheden - tijdens aanvang van de initiatiefase - te starten met ecologisch onderzoek. Hierdoor kunnen inventarisaties, specifieke onderzoeken en compenserende maatregelen in het kader van de wet en de beoogde renovatie- en grootonderhoud projecten optimaal op elkaar worden afgestemd.

Weijers: "Als dakspecialist en expert in het verduurzamen van bestaand vastgoed ondervinden wij dat opdrachtgevers moeilijkheden ervaren met de integratie van deze wetgeving. Dit is te voorkomen door partijen als Weijerseikhout vanaf de initiatiefase te betrekken bij renovatie- en grootonderhoud projecten. In samenwerking met ecologische adviesbureaus geven we advies over de Flora- en faunawet en bewaken we het proces van de ontheffingsaanvraag. Hiermee behoed je opdrachtgevers voor vertraging in het planningsproces en de uitvoering." Het bedrijf heeft de laatste jaren, bij diverse projecten in de sociale-huursector, op een succesvolle manier geanticipeerd op de Flora- en faunawet."

Vier fasen ecologisch onderzoek
Een ecologisch onderzoek behelst vier fasen. De eerste stap is een QuickScan, indien nodig vindt vervolgens aanvullend soortonderzoek plaats, daarna wordt een mitigatie- en of compensatieplan opgesteld. De ontheffingsaanvraag vormt de laatste stap in het onderzoek. Het traject van QuickScan tot en met ontheffingsaanvraag heeft een doorlooptijd van maximaal 1,5 jaar.

"Is uw organisatie van plan in de nabije toekomst ook in aangrenzende gebieden renovatie- of grootonderhoud projecten uit te voeren? Dan doet uw organisatie er verstandig aan het ecologisch onderzoeksgebied uit te breiden. Door in het huidige project niet alleen het bestaande gebied, maar ook het gebied van naastgelegen toekomstige projecten in het onderzoek te betrekken. Een goedkeuring van de Gedragscode heeft namelijk een geldigheidsduur van circa drie jaar. Het Flora- en faunatraject hoeft dan voor een volgend project in een aangrenzend gebied niet opnieuw doorlopen te worden", aldus Weijers.

Meer is te lezen op www.weijerseikhout.nl/floraenfauna

Foto betreft de gewone huismus op een dakpan. De bouw/vastgoed-sector heeft het meest last van vogels en vooral van de huismus en de gierzwaluw. Dat zijn beschermde vogelsoorten die in elke wijk te vinden zijn en vooral in de groene, oudere wijken die gerenoveerd behoren te worden.Voordat bouwers kunnen renoveren dienen ze voor deze vogelsoorten een ontheffing aan te vragen.



Reacties


Laatste nieuws