Kamer blokkeert omstreden fusie Woonzorg en Habion

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer blokkeert voorlopig de voorgenomen fusie tussen de woningcorporatie Woonzorg Nederland en branchegenoot Habion. Daar moet eerst een Kamerdebat over komen, zo hebben de fracties bepaald. Intussen mogen geen onomkeerbare stappen worden gezet.

Lees ook het eerder verschenen artikel 'Kop topman Woonzorg rol in omstreden fusie met Habion'

Dit meldt een woordvoerder van minister Blok (VVD) van Wonen. Volgende week zal minister Blok in een brief aan de Kamer opheldering verschaffen over de gebeurtenissen bij Woonzorg. Aanleiding is dat de ondernemingsraad van Woonzorg eind vorig jaar werd verrast door een in augustus gedateerde intentie-overeenkomst voor een fusie tussen Woonzorg en Habion. Het personeel en de ondernemingsraad zijn daartegen. De geheim gehouden fusie werd maandag openbaar door een publicatie in Het Parool.

Woningwet
De PvdA, die het debat in de Tweede Kamer heeft aangevraagd, en de SP vinden dat de fusie tussen Woonzorg en Habion helemaal niet meer mag doorgaan. PvdA-kamerlid Jacques Monasch wijst op de wijziging van de Woningwet - de zogeheten novelle - die per 1 juli van kracht wordt. 

Monasch: 'De nieuwe wet is onder meer gericht tegen grootschaligheid. Corporaties moeten eigenlijk binnen één gemeente opereren. Als zij al groot zijn mogen zijn hun bezit in meerdere gemeenten houden maar niet uitbreiden. Woonzorg mag dus niet vlak voor de nieuwe wet een nieuwe samenwerkingsvorm doorzetten.'

Furieus is ook SP-kamerlid Sadet Karabulut: 'Dit kan in deze tijd echt niet meer. We hebben net de parlementaire enquete gehad, waardoor iedereen heel kritisch is over ongebreidelde schaalvergroting. Bovendien komt de wetswijziging er aan, die dit soort stappen bij woningcorporaties blokkeert, als nadrukkelijke instemming van het personeel en de bewoners ontbreekt.'

Wirwar aan contracten
Karabulut verwijst verder naar het verleden van het fusie-moloch Espria-Woonzorg met een wirwar aan samenwerkingscontracten. Die fusie tussen zorginstelling Espria en woningcorporatie Woonzorg werd door het ministerie ontbonden en door betrokkenen omgezet in een personele unie, die in januari dit jaar weer werd ontvlecht. 'Dit willen we allemaal niet meer, ' stelt Karabulut.

Het bestuur van Espria en de van Espria ingevlogen nieuwe bestuursvoorzitter van Woonzorg, John Kauffeld, wil echter nog steeds een vorm van samenwerking tussen Woonzorg en Habion doorzetten.



Reacties


Laatste nieuws