'Rentebeleid belemmert herstel woningmarkt'

Het herstel van de huizenmarkt in het duurdere segment wordt belemmerd doordat banken een steeds hogere renteopslag vragen voor hypotheken die buiten de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

De opslag doet een flink deel van de renteverlagingen door de Europese Centrale Bank teniet. Huizen tot een maximale hypotheeksom van 265.000 euro komen in aanmerking voor NHG. Die regeling biedt zowel de koper als de kredietverschaffer garantie tegen wanbetaling. Banken en verzekeraars rekenen daarom een lagere rente voor een NHG-hypotheek.

Het renteverschil tussen NHG en niet-NHG is echter verdrievoudigd ten opzichte van de periode voor de crisis, toen de opslag nog varieerde tussen 0,2 en 0,4 procentpunt. Banken en verzekeraars willen risico's mijden als gevolg van strengere kapitaaleisen. 

De gemiddelde rente op een NHG-hypotheek met een looptijd van tien jaar is vorig jaar gedaald van 4 naar 3 procent. De rente op hypotheken zonder NHG schommelt nog altijd rond 4 procent.

[ANP]



Reacties


Laatste nieuws