Minder WOZ-bezwaarschriften

De Waarderingskamer houdt bij hoeveel bezwaarschiften er worden ingediend tegen WOZ-taxaties. Uit voorlopige cijfers blijkt dat in 1,7 procent van de gevallen bezwaar aangetekend wordt. Vorig jaar was dat nog in 3,4 procent van de gevallen.

Accuraat

Door de prijsfluctuaties van de afgelopen jaren, was de kans groot dat een WOZ-taxatie niet accuraat genoeg was. Een bezwaar aantekenen loont dan al snel de moeite. Nu woningprijzen aan het stabiliseren zijn en de fluctuaties dus minder groot zijn, is de kans dat een taxatie er ver naast zit minder groot. De Waarderingskamer vermoedt dat dit de oorzaak is dat men minder vaak een bezwaar aantekent. Een andere factor die er aan toe bijdraagt dat er minder bezwaarschriften zijn, is dat gemeenten betere cijfers hebben die zij gebruiken voor de vaststelling van de WOZ-taxatie.

Belastingen

De WOZ-waarde van een woning is aan verschillende belastingen gekoppeld. Hiertoe behoren de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningenforfait voor de inkomstenbelasting en vermogensbelasting. Daarnaast vormt de WOZ-waarde de basis voor de waterschapslasten.

Modelmatig

De WOZ-waarde wordt meestal op modelmatige manier berekend door gemeenten. Het is de geschatte marktwaarde. De eigenschappen van een woning, zoals het aantal vierkante meters en het type woning, zijn onderdelen die de hoogte van de marktwaarde bepalen.

Controle

De Waarderingskamer controleert of gemeenten het juiste proces volgen. Daarnaast houden ze bij in welke mate de taxaties accuraat zijn. Een burger kan bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde. Indien het bezwaar of beroep tegen de WOZ-waarde succesvol is, kan het honderden euro's schelen aan te betalen belastingen.



Reacties


Laatste nieuws