Online woningmarktcijfers bekijken met Zuid-Holland

Net als gemeenten, springen ook provincies in op de mogelijkheden van GIS (Geo Informatie Systemen). De provincie Zuid-Holland zet geografische kaarten online met allerlei informatie over woningmarkten zoals de WOZ-waarde, woningbehoefte en woonmilieus. Maar ook informatie over kantoren en demografie zijn online gezet.

Op de site van Staat van Zuid-Holland kunnen sinds vandaag kaarten geraadpleegd worden met daarop informatie over de woningbehoefte, woonmilieus en WOZ-waarden. Maar niet alleen woningmarktcijfers, ook cijfers over de leegstand en plancapaciteit van kantoren en demografische informatie zijn te raadplegen via online kaart op de site.

Openheid

De overweging om informatie via geografische kaarten online te zetten is omdat 'Openheid is een van de drijvers van de democratie zijn', de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rogier van de Sande (VVD). Het College van Gedeputeerden van Zuid-Holland wil de transparantie van de provincie vergroten. Zo krijgen naast lagere overheden zoals gemeenten en waterschappen, ook burgers toegang tot allerlei informatie van de provincie. Verder kunnen bijvoorbeeld woningmarktonderzoekers of projectontwikkelaars er hun voordeel mee doen.

Verleiden

De data op de site is afkomstig van de provincie zelf en van anderen. De provincie wil tegelijkertijd feedback van organisaties en bureaus feedback krijgen om de site te verbeteren. De site is dan ook bedoeld om te verleiden.

GIS

Geo Informatie Systemen (GIS) zijn digitale geografische kaarten waaraan informatie is gekoppeld. Steeds meer overheidsorganisaties maken gebruik van GIS. Zo zijn er diverse gemeenten, zoals Eindhoven, die hun bestemmingsplannen online zetten. Zo kunnen burger, bedrijfsleven en overige organisaties op een makkelijke manier dit soort informatie inzien.



Reacties


Laatste nieuws