Provincie Zuid-Holland en Neprom kibbelen over woningbouwbeleid

De provincie Zuid-Holland komt vijftigduizend betaalbare koop- en huurwoningen tekort voor eenverdieners en starters. Op termijn moeten er tweehonderdduizend nieuwe huizen komen. Volgens de provincie zijn dat alleen niet de dure huizen die de gemeenten en de projectontwikkelaars hebben gepland.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Govert Veldhuijzen zegt in de Volkskrant dat er beter naar de vraag moet worden gekeken. "Tot enkele jaren geleden bouwden we onder het motto: het wordt toch wel verkocht." Volgens Veldhuijzen zijn er vooral nieuwe woningen nodig voor huishoudens met één inkomen. 

Veldhuijzen noemt een groeiend tekort aan koophuizen tot €170.000  en huurwoningen tot €650. Het aantal inwoners van Zuid-Holland stijgt nog wel, maar er is steeds minder vraag naar dure vinexwoningen voor tweeverdieners, aldus Veldhuijzen in de Volkskrant. "Toch domineren op tekentafels nog te vaak plannen voor grote eengezinswoningen en dure kavels."

De projectontwikkelaars zijn ontsteld:  'Onderzoek naar de woningbehoefte laat keer op keer zien dat er in Zuid-Holland grote vraag is naar ontspannen woonmilieus: groenstedelijk, dorps en landelijk', schrijft directeur Jan Fokkema van de koepel Neprom in reactie  Gemeenten, corporaties en bouwers moeten onderling afspraken maken over de woningbouw. Lukt dat niet, dan grijpt Zuid-Holland in.

Fokkema waarschuwt in de Volkskrant voor 'grote maatschappelijke en economische schade' nu de provincie de regie naar zich toe trekt. De projectontwikkelaars zijn ook boos dat er vooral moet worden gebouwd binnen de contouren van 'bestaand stedelijk gebied'. "Elke overschrijding van die nieuwe contour behoeft provinciale instemming; dat geldt ook voor plannen die nu in ontwikkeling zijn en waarover vergaande afspraken zijn gemaakt."

Wilt u meepraten over dit onderwerp? Kom dan naar het seminar 'Allemaal naar de stad?' op 14 mei. Klik hier voor de programmering en om u aan te melden.



Reacties


Laatste nieuws