VolkerWessels en MVSA architects presenteren superKuip

Bouw- en vastgoedbedrijf VolkerWessels en MVSA architects hebben de plannen voor het nieuwe voetbalstadion van Feyenoord: De superKuip gepresenteerd.

De essentie van het plan is dat de herkenbare en klassieke elementen van de oorspronkelijke Kuip uit 1937 behouden blijven, maar dat het stadion gemoderniseerd en toekomstbestendig wordt gemaakt. Modernisering van de exploitatiemogelijkheden biedt Feyenoord de mogelijkheid om structureel financieel te groeien. Zo komt er meer dan twee keer zoveel geld voor spelers op het veld. 

Het stadion wordt typisch Rotterdams: rauwe architectuur uit staal en beton. De superKuip garandeert het behoud van de karakteristieke sfeer en magie van de Kuip. De kenmerkende ovale tribune-ringen en de klep van de spelerstunnel uit de Kuip blijven behouden en domineren het ontwerp.  

Grootste stadion

De superKuip biedt plaats aan 63.000 toeschouwers en wordt daarmee het grootste stadion van Nederland. De sfeer in het stadion wordt nog beter. Er komt een staantribune achter de goal voor 12.000 fanatieke supporters. De superKuip wordt het enige grote stadion van Nederland met een staantribune, iets om trots op te zijn. En er ligt geen gracht rondom het veld. Zo wordt de druk van Het Legioen op de tegenstander nog tastbaarder. Supporters behouden hun plaats in het stadion en komen dichter op het veld te zitten. De zichtlijnen vanaf de tribunes worden verder verbeterd. 

Woordvoerder Gjalt Rameijer: ‘We gaan uit van de wensen van de stad, de inwoners en bovenal het legioen van Feyenoordsupporters. VolkerWessels wil de werkgelegenheid van de bouw volledig ten goede laten komen aan de stad en de omgeving van het stadion. Zo staat De superKuip stevig verankerd op Rotterdam-Zuid. VolkerWessels hoopt op een nauwe samenwerking met de gemeente en de club. Alleen samen komen we tot een optimaal resultaat.’ 

240 miljoen euro

De kosten voor de bouw van het stadion zijn geraamd op 240 miljoen euro, waardoor Feyenoord de komende 75 jaar op Zuid blijft spelen. In het budget is een zogenaamd groeimodel opgenomen. Het groeimodel geeft bijvoorbeeld de optie tot extra zitplaatsen en daarnaast is het mogelijk om een afsluitbaar dak te bouwen. Een dak dat open en dicht kan biedt Feyenoord de mogelijkheid om grote muziekconcerten naar Rotterdam te halen. Op die manier nemen de mogelijkheden voor financiële groei van Feyenoord nog meer toe. 

Voor het plan is geen gemeentelijke garantstelling nodig. Als de ambities van Feyenoord en ook de Gemeente Rotterdam boven dit ambitieniveau uitstijgen, dan zou een beperkte gemeentelijke garantstelling mogelijk zijn. 

De superKuip in 10 punten 

  • De sfeer en magie van de Kuip blijven behouden 
  • Nog meer sfeer in het stadion: er is geen gracht om het veld en de tribunes komen nog dichter op het veld (8m) 
  • De klassieke Kuip-structuur met ovale tribune-ringen blijft 
  • Rauwe Rotterdamse architectuur uit staal en beton 
  • Er komt een staantribune achter het doel met 12.000 staanplaatsen 
  • De clubkleuren van Feyenoord komen terug in het stadion 
  • Respect voor clubtraditie: De klep van de spelerstunnel wordt hergebruikt 
  • Iedereen behoudt zijn plaats 
  • Door hogere inkomsten meer dan 2 keer zoveel geld voor kwaliteit op het veld 
  • De superKuip biedt plaats aan 63.000 supporters, met mogelijkheid tot uitbreiding naar 70.000 
 


Reacties


Laatste nieuws