Verhuurdersheffing nekt corporatie Lefier: schrapt derde van de banen

Bij woningcorporatie uit het Noorden Lefier verdwijnen de komende jaren 140 banen. Dat zijn ongeveer 3 op de 10 arbeidsplaatsen. Bestuurder Lex de Boer logeerde kort geleden nog een week in een sloopwoning “om te weten wat er onder de mensen leeft.”

Ook woningcorporatie Portaal heeft het moeilijk met de verhuurdersheffing. De corporatie gaat sanereren: de bedriijfslasten moeten met 20 procent omlaag. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Volgens Lefier is deze reorganisatie nodig om een verhuurdersheffing van 16 miljoen euro te kunnen betalen. Tweederde van de banen die verloren gaan, verdwijnen door natuurlijk verloop.

Het reorganisatieplan moet nog goedgekeurd worden door de Ondernemingsraad. Daarna gaat de reorganisatie halverwege volgend jaar in en moet voor 2017 zijn afgerond.



Afdelingen sluiten

Bij Lefier zijn op dit moment nog 470 banen, daar blijven 330 van over. Volgens de corporatie gaan huurders niet veel merken van de reorganisatie. Het gaat vooral om het sluiten van afdelingen, zoals verschillende administraties, die de woningcorporatie overhield na een fusie in 2009.

Topman De Boer logeerde kort geleden  een week in een sloopwoning in het Achterdiep in Nieuw-Weerdinge. Daar is de krimp behoorlijk toegeslagen en vergrijst de bevolking snel. De Boer over die ervaring in het Dagblad van het Noorden: “Dit is de beste manier om te ontdekken wat hier leeft. Voelen wat de effecten zijn van de dingen die je beslist.” De Boer ging in gesprek met bewoners over nieuwbouwplannen. 

Ook Portaal in zwaar weer
 
Ook woningcorporatie Portaal heeft het zwaar door de verhuurdersheffing. De corporatie in Nijmegen en Arnhem kondigde vandaag aan te gaan saneren. De komende jaren moeten de bedrijfslasten met 20% omlaag worden gebracht om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.
 
Portaal moet dit jaar 1 miljoen euro aan verhuurdersheffing betalen. Dat bedrag loopt jaarlijks flink op: in 2018 moet deze corporatie al 42 miljoen euro ophoesten.

Portaal wil voorkomen dat de huurders die miljoenen voor de kiezen krijgen door middel van huurverhogingen. "We proberen uit alle macht de gevolgen voor onze huurders te voorkomen of in elk geval zo klein mogelijk te houden", aldus de woordvoerder tegen De Gelderlander.

De eerste slachtoffers zijn de 4 directeuren van de regio's Arnhem en Nijmegen, Utrecht, Amersfoort en Leiden. In februari was er nog een carrousel en kwamen Arnhem en Nijmegen onder één leiding. Vincent van Oordt, staat sindsdien aan het hoofd van die organisatie.

De gevolgen van de verhuurdersheffing beginnen ernstige vormen aan te nemen in corporatieland. Welke gevolgen heeft het Woonakkoord dat Aedes en minister Blok sloten nog meer voor de woningmarkt? Op 27 november brengt Building Business alle toppers van alle relevante partijen in een seminar bij elkaar om alle vragen te beantwoorden. Ook bijpraten? Klik HIER om het programma te bekijken of om u aan te melden.



Reacties


Laatste nieuws