Verliezen Lansingerland nog veel groter dan gedacht

De gemeente Lansingerland lijdt een veel groter verlies op de exploitatie van bouwgrond dan al gedacht.Een nog niet gepubliceerd rapport dat het FD in handen kreeg, breekt een beerput open. Er staat in dat rekening wordt gehouden met een verlies van 286 miljoen euro. Per inwoner komt dat neer op 5000 euro per persoon, in plaats van de 2600 euro waar aanvankelijk van uit werd gegaan. 

In januari meldde de gemeente zelf nog een verlies van € 144 mln. Het verlies wordt dus dubbel zo hoog. De gemeente betaalde veel meer voor de grond dan die nu oplevert. Het gemeentebestuur heeft ingrijpende bezuinigingen en lastenverzwaringen aangekondigd.

In het rapport staat dat het prijsniveau van gewilde woningen structureel lager zal blijven dan voor de start van de crisis doordat het kabinet de investeringscapaciteit van huishoudens en bedrijven vermindert.

Na de raadsverkiezingen in maart 2014 rollen er bovendien nieuwe lijken uit de kast, verwacht de stichting Nederland Boven Water (NLBW), een denktank van tientallen wetenschappers en vastgoeddeskundigen. Volgens NLBW-directeur Peter van Rooy stellen wethouders van financiën de afschrijvingen op grondposities voor woningbouw en bedrijfsterreinen uit. ''Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, blijkt dat maatregelen nodig zijn'', stelt Van Rooy. ''Burgers krijgen de financiële gevolgen gepresenteerd.'' Gemeenten hebben volgens Van Rooy 'ruimtelijke plofkippen' geschapen. ''Ze hebben te veel grond gekocht voor enorme bedragen en absurde financiële risico's genomen.''

 



Reacties


Laatste nieuws