Bouwbranche omarmt open standaarden Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft één BIM-werkwijze geïntroduceerd, gebaseerd op landelijke en internationale open standaarden. Het bedrijf is hiermee de eerste grote ontwikkelende bouwer die haar gehele organisatie en toeleverende partijen in de bouw volgens deze open standaarden informatie en modellen laat aanleveren. De bouwbranche heeft daar enthousiast op gereageerd.

Jurjen Haitsma, directeur van Dura Vermeer Bouw Zuid West: “Nu bestaan er géén BIM-modellen die op exact dezelfde manier zijn opgebouwd. Door één standaard af te spreken, is het direct voor al onze samenwerkingspartners duidelijk welke structuur, opbouw en codering de BIM-modellen moeten krijgen. Voor alle toekomstige opdrachten kunnen ze dezelfde standaard hanteren, wat voorheen nog niet zo was. Op deze manier kan er sneller van start gegaan worden met het werken met modellen en het aansturen van de verschillende partijen. Hierdoor ontstaan er minder misverstanden in de informatieoverdracht. Bovendien kan iedereen alle modellen goed interpreteren, wordt het makkelijker én leuker bouwen. Deze manier van werken levert natuurlijk tijdwinst op voor de gehele keten.”

“Wij nodigen iedereen nadrukkelijk uit om ze te gebruiken, download het document hier

Eerste stap
De Bouw Informatie Raad pleit al langer voor een ketenbrede toepassing van BIM als middel om informatie centraal en eenduidig te kunnen delen en hiermee ketenpartners beter te laten samenwerken. Het uiteindelijke doel is een betere (technische) kwaliteit van gebouwen te realiseren. Dankzij de keuze voor het toepassen van open standaarden door Dura Vermeer wordt daar nu de eerste belangrijke stap in gezet.

Open Standaarden
Alle projecten die Dura Vermeer vanaf nu oppakt worden op dezelfde manier verwerkt in BIM. Dura Vermeer heeft nadrukkelijk gekozen voor open standaarden omdat ze zich realiseert dat veel samenwerkende partijen ook actief zijn in andere ketens. De ontwikkelende bouwer heeft de ambitie hiermee de algemene ontwikkeling van én de innovatie binnen de bouwsector versnellen.

Als innovatieve bouwer hanteert Dura Vermeer de volgende invulling van geldende landelijke en internationale normen en afspraken in relatie tot het proces, de structuur en de informatie:

RVB BIM norm v1.1
ISO 16739:2013 – i.c.m. IFC 2x3
NL-SfB (minimaal 4 karakters)
Dutch Revit Standards (DRS) V2.0

Reacties uit de markt
Diverse samenwerkingspartners van Dura Vermeer hebben verheugd gereageerd op deze open standaarden. Met name kleinere bouwleveranciers hebben gewacht op deze open standaarden, omdat ze nu niet het wiel opnieuw uit hoeven te vinden.

Sander Philippa, BIM engineer, Het Facilitair Bureau: “Ik ben een voorstander van open standaarden, mits de processen die hierbij horen goed afgestemd worden. Dura Vermeer levert een duidelijke bijdrage aan die afstemming en samenwerking.

De invulling en het gebruik van de open standaarden krijgen nu namelijk een steeds breder draagvlak in de markt. En dat maakt de samenwerking met verschillende partijen makkelijker. Bovendien geeft het ons de ruimte te versnellen in projecten.”     

Arjan Pol, BIM modelleur Lucassen bouwconstructies: “In de samenwerking met andere partijen merk je vaak dat informatie uit de BIM-modellen niet goed hergebruikt kan worden, omdat iedereen zijn eigen standaarden hanteert. Doordat Dura Vermeer nu een nationale standaard hanteert, is informatie uit de modellen beter te hergebruiken. Dit levert onze projectteams veel tijdwinst op, omdat er door bedrijfsspecifieke standaarden nu vaak dubbel werk wordt verricht in de afstemming met de diverse partijen.”

John Mulder, projectmanager Rollecate: “Wij hebben inmiddels ondervonden dat BIM projecten onderling de nodige afstemmingen vergen. Dankzij projecten die we samen met Dura Vermeer hebben opgepakt, zoals Pontsteiger, merken wij dat het niveau in BIM gebruik aanzienlijk hoger is dan gemiddeld. Door goed management, de persoonlijke begeleiding en het wederzijds willen delen van kennis ben ik er van overtuigd dat dit tot een succes zal leiden. De werkwijze en open standaarden van Dura Vermeer is gericht op samenwerking en dat spreekt aan.”

Waarom kiest Dura Vermeer voor open standaarden?
Werken met open standaarden levert de gehele keten veel voordelen op. Zowel voor adviseurs als voor onze leveranciers biedt het de volgende voordelen op:

- Uniforme structuur binnen een project en over de projecten heen
- Hervindbaarheid van de informatie
- Consistentie tussen de verschillende output op basis van 1 bron
- Betere communicatie over de hele keten
- Met éénduidige afspraken de ontwikkelingen in de bouw versnellen

Uiteindelijk levert het ook voor onze klanten een snellere bouwtijd en kostenverlaging op.

Een bijdrage van Dura Vermeer.



Reacties


Laatste nieuws