Waar hield de vastgoedsector zich een jaar geleden mee bezig?

Het is zomer. Veel bedrijven en kantoren zijn dicht of werken op een laag pitje. Internet staat vol met zogeheten 'komkommernieuws'. Nu is er in de vastgoedwereld altijd wel iets te vermelden, zoals grote deals die worden gesloten, denk aan de verkoop van Jacobsweerd door PingProperties, of winkels die openen of juist de deuren sluiten. Hoe zat dat een jaar geleden? Welk vastgoednieuws meldde VJ in augustus 2014?

In een jaar tijd kan er veel veranderen, maar er kunnen ook zaken zijn die nog steeds actueel en onbeslist zijn. Wat hield de vastgoedbranche zoal bezig exact een jaar geleden? We doken in het archief en zetten wat hoogtepunten uit de maand augustus 2014 voor u op een rij.

Woningmarkt
Het ging goed met de koopwoningmarkt. Het was toen nog te vroeg om te spreken over een herstel op de markt, maar er werden in juli vorig jaar 44% meer woningen verkocht dan het jaar daarvoor. Vooral Utrecht deed het toen goed. Gelukkig bleek het een trend te zijn die is doorgezet.  

Bedrijfsruimtemarkt
Citroën kreeg een nieuw onderkomen. Na 83 jaar gevestigd te zijn geweest op het Stadionplein in Amsterdam verhuisden zij naar de voormalige BMW-showroom langs de A10. Inmiddels weten we dat Bouwinvest de iconische gebouwen van Citroën heeft aangekocht en deze gaat transformeren tot kantoor-, horeca- en retailruimten.

Kantorenmarkt
Interbankieren raakt steeds meer in opmars. Door deze trend zag ABN Amro zich genoodzaakt om twee ABN-filialen in Rotterdam te sluiten. Na deze twee sluitingen zijn er inmiddels nog velen gevolgd. Veelal worden de bankgebouwen herontwikkeld. De verwachting is dat ook de komende jaren veel leegstand wordt opgebouwd in bankkantoren.

Retail
Nog steeds is het aanstaande outletcenter in Zevenaar een actueel onderwerp. Dat was een jaar geleden niet anders. Diverse partijen dienden plannen in voor de ontwikkeling van het center. Zo ook Solidiam en Van Wijnen. De plannen zijn afgelopen maart door de gemeente Zevenaar goedgekeurd voor het Factory Outlet Center, maar toch zijn er nog steeds partijen die roet in het eten willen gooien. Dit keer keren de provincie en een Duitse regio de kont tegen de krib. Ook hier zullen we de komende tijd nog meer over gaan horen.

Onlangs sloot voor het eerst in de geschiedenis een franchise filiaal van Blokker. Maar ook vorig jaar augustus waren er al problemen bij de keten. Om een ondergang tegen te gaan bedachten zij een nieuwe formule en gooiden het roer om. Een jaar later merken we eerlijk gezegd nog niet veel van deze veranderingen, want nog steeds zitten er Blokker-franchisers in zwaar weer.

Vastgoedpartijen
Ook vorig jaar gingen er partijen ten onder. De participatiefondsaanbieder Centurion Vastgoed werd failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Centurion zette fondsen op waarbij beleggers mee konden investeren in de bouw en verkoop van villa's in Costa Rica. Beleggers konden obligaties kopen met een vaste jaarlijkse rente van 8%. Een obligatiebelegger die €50.000 had geïnvesteerd maar geen rente meer zag, heeft uiteindelijk het faillissement van Centurion Vastgoed aangevraagd.

Ook waren alle perikelen rond de overname en fusies van Corio een hot item in augustus 2014. 

En de welbekende vastgoedondernemer Erik de Vlieger kreeg een eigen talkshow bij AT5. De Vlieger is nog steeds druk bezig met een opmars in de vastgoedwereld, dus we gaan zeker en vast nog vaker iets van en over hem horen.



Reacties


Laatste nieuws