Hoe kun je slim omgaan met faalkosten?

In het bouwproces kan veel misgaan. De route tussen het eerste idee en de uiteindelijke oplevering is lang en leidt soms langs diepe afgronden. En fouten in het ontwerp, de uitvoering, de communicatie en het management blijken nogal wat te kosten. Uit onderzoek komt naar voren dat faalkosten in de bouw gemiddeld maar liefst zo'n 5-13% van de omzet bedragen, terwijl de gemiddelde winst 2% is.

Er valt dus nog heel wat te winnen, vindt ook Martin Sjoerdsma, specialist bouw bij Centraal Beheer Achmea. Hij zegt hierover: "Fouten en de daaruit voortkomende faalkosten worden meestal pas in de uitvoeringsfase ontdekt, terwijl de oorzaak meestal eerder in het traject ligt. Het gevolg: een eindeloze discussie over wie verantwoordelijk is en wie aansprakelijk. Meestal hebben alle bij het proces betrokken partijen één of meer verzekeringen afgesloten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven, een brandverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, of een zogenaamde construction allrisk verzekering."

Samen Bouwen
Centraal Beheer Achmea biedt hiervoor een totaaloplossing: de Samen Bouwen Verzekering, waarbij de overlap en de hiaten in de dekkingen van al deze verzekeringen worden voorkomen. Als opdrachtgever ben je hierdoor verzekerd van schadevergoeding, onafhankelijk van de vraag welke partij een fout heeft gemaakt.

Voorkomen is beter
Zoals meestal is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Want niemand is gebaat bij claims als gevolg van fouten in het ontwerp of de uitvoering. Net zomin als met het uitlopen van de bouwtijd, die daar vaak het gevolg van is. Mooi dus dat er een verzekering is die faalkosten (deels) dekt. Maar nog beter is het als het bouwproces zonder verstoringen verloopt.

Sjoerdsma: "Steeds meer bouwpartijen werken tegenwoordig met Building Information Modeling, kortweg BIM. Hiermee wordt alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is continu beschikbaar en altijd actueel, zodat conflicterende zaken al in het begin van het bouwproces aan het licht komen en clashes zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. De combinatie van BIM en de Samen Bouwen Verzekering zorgt ervoor dat faalkosten fors gereduceerd worden en discussies over aansprakelijkheid tot het verleden behoren."

Centraal Beheer Achmea biedt ook een Bouw- en Montageverzekering, specifiek gericht op schade aan gebouwen en gereedschappen, en diefstal.

Op de komende PROVADA is Centraal Beheer Achmea aanwezig om geïnteresseerden uitleg te geven over de oplossing die zij biedt om faalkosten terug te dringen en te verzekeren.



Reacties


Laatste nieuws