UPDATE Grote herstructurering leidt tot massaontslag bij BAM

Bouwer/ontwikkelaar BAM gaat in Nederland bijna 650 fte’s schrappen als gevolg van een grote herstructurering waarbij twaalf bestaande werkmaatschappijen zullen worden gebundeld in de twee business lines BAM Bouw en vastgoed en BAM Infra. Met de nieuwe strategie hoopt BAM haar bedrijfsonderdelen beter aan te kunnen sturen en tenminste €100 miljoen in 2015 te besparen. Dat maakte BAM vanochtend voorbeurs bekend.

De nieuwe BAM-CEO Rob van Wingerden: “Onze recente prestatie toont dat veranderingen bij BAM noodzakelijk zijn om de strategie van de Groep te realiseren en ons potentieel te benutten. Daarom is een andere aansturing nodig door het versterken van onze cultuur, versimpelen van onze structuur en aanscherpen van onze processen. Dat zal zich vertalen in betere projectbeheersing, een lagere kostenbasis en sterkere balans, waarmee wij onze concurrentiepositie versterken en meer waarde creëren voor onze aandeelhouders.”

De ontslagen zullen vooral in Nederland vallen en dan met name in het kantoorpersoneel. In Nederland zijn nu 9700 fte’s bij BAM actief.

Duurzame reductie

BAM zal na het doorvoeren van de herstructurering per 31 december 2015 een kostenbesparing realiseren van ten minste € 100 miljoen. In de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015 worden bijzondere herstructureringskosten verwacht van € 80 miljoen tot € 100 miljoen. De daarmee samenhangende kasuitstroom zal voornamelijk in 2015 plaatsvinden. Daarnaast verwacht BAM per eind 2015 een duurzame reductie van het handelswerkkapitaal te kunnen realiseren van minimaal € 300 miljoen.

BAM handhaaft zijn doelstelling voor desinvesteringen van ten minste € 100 miljoen per jaar. Tot op heden heeft BAM in 2014 vastgoeddesinvesteringen gerealiseerd van in totaal € 160 miljoen. Voor de rest van 2014 en voor 2015 verwacht BAM voornamelijk desinvesteringen voortkomend uit de verkoop van commercieel vastgoed en kleinere desinvesteringen van non-core assets, die deel uitmaken van het uitrollen van de nieuwe organisatiestructuur. De timing van de desinvesteringen is afhankelijk van marktcondities, aldus de bouwer.

UPDATE 8/10: Bij AM en AM Real Estate Development heeft de reorganisatie geen gevolgen. "Ze blijven bestaan als herkenbare identiteiten. Dat geldt ook voor IPMMC die als adviesdochter onder AM Real Estate Development fungeert", zegt Arno Pronk, woordvoerder van BAM. "Er zullen geen veranderingen worden doorgevoerd, ook niet in de huisstijl." Of de personele gevolgen ook de ontwikkeldochters raken, daarover zegt Pronk: "Zij hebben de afgelopen jaren hun bijdrage aan het reduceren van personeel al geleverd. Als er al personele gevolgen zullen zijn, dan zijn die uiterst beperkt."

Rogier Hentenaar

VRAAGJE:

komt u ook naar het Vastgoedcafe? 



Reacties


Laatste nieuws